Diyarbakır KCK Kent Meclisi Davası Başladı

Diyarbakır’da terör örgütü KCK’nın kent meclisi yapılanması içinde yer alarak sokak eylemlerini organize etme, esnafa...

Diyarbakır’da terör örgütü KCK’nın kent meclisi yapılanması içinde yer alarak sokak eylemlerini organize etme, esnafa kepenk kapattırma ve örgütsel faaliyetlerde bulunduğu gerekçesiyle yakalanan sanıkların yargılanmasına başlandı.

Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, 47’si tutuklu 95 sanık yargılanıyor. Davanın ilk duruşmasında, Bolu cezaevinde bulunan tutuklu sanıklar dışındaki diğer sanıklar hazır edildi. Mahkeme heyeti, sanıkların adres ve kimlik bilgilerini teyit ederken sanıklar Kürtçe cevap verdi. Yoklamadan sonra mahkeme heyeti iddianameyi özet olarak okuyacağını, sanıklara ise suçlandıkları konularla ilgili savunma hakkı vereceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Müdafi avukatları, bazı sanıkların olmadığını belirterek, iddianamenin okunmamasını talep etti. Mahkeme başkanı da bütün sanıkların hiçbir zaman bir arada olamayacağını belirterek, yakalamalı bazı sanıkların beklenilemeyeceğini kaydetti. Avukatların talebi üzerine iddianamenin tamamının okunmasına karar verildi.

Duruşmada söz olan tutuklu sanıklardan BDP Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı Ömer Önen, sanıklar adına bir açıklama yapmak istediğini söyledi. Konuşma hakkı verilen Önen, Türkçe yaptığı konuşmada, Kürtçe savunma için ısrar ederken Türkçe’ye karşı herhangi bir tavırlarının olmadığını, sadece kendi anadilleri olan Kürtçe savunma yapmak istediklerini savundu. Önen, iddianamede yer alan şemalar ve kişilerin burada oturan kişiler olamayacağını iddia ederek, sadece siyaset yaptıklarını savundu.

Dönemin Özel Yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, kent meclisinin, örgüt elebaşılarının talimatları doğrultusunda kurulduğu belirtiliyor. 'Kurucu kent meclisi, ilçe meclisleri ve mahalle meclisleri' adlı yönetmelik taslaklarının gele geçirildiğine dikkat çekilen iddianamede, bu belgelerde yapılanmaya
legal görünüm kazandırmak amacıyla BDP Danışma Meclisi ifadesi kullanıldığı belirtiliyor.

Reklam
Reklam

İddianameye göre, kent meclisleri 45 günde bir toplanıyor, altı ayda bir ara dönem toplantısı yapıyor. Yılda bir mahalle konferansı ile kendini yenileyen kent meclisi kendi içinde komiteler tarzı görev dağılımı yapıyor. İddianamede, demokratik kent meclislerinin en önemli amacının 'toplumda etnik kimlik üzerinden örgütsel gücü muhafaza etmek' olduğu belirtiliyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: