Diyarbakır Valisi Toprak’tan Olaylara İlişkin Açıklama

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, dün Diyarbakır’da yaşanan olayların ardından yaptığı açıklamada, “Bu şehirde ne zaman...

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, dün Diyarbakır’da yaşanan olayların ardından yaptığı açıklamada, “Bu şehirde ne zaman çöpler toplanmıyorsa arkasından bazı olaylar oluyor. Bakınız bayram süresince çöpler alınmadı maalesef. Dün bu çöpler ve lastikler olaya konu olanlar tarafından yakıldı. Toplamadıkları çöpleri ve lastikleri yakmaya elverişli ortam hazırlıyorlar. Bunları tarih yargılayacaktır. Vicdanlar zaten yargılıyor. Diyarbakır halkına zulmetmekten vazgeçsinler. Buranın imajını kötüye çevirmeye kimsenin hakkı yoktur” dedi.

Reklam
Reklam

Vali Toprak, dünkü olaylarda zarar gören, merkez Bağlar ilçesi İskanevleri semtinde bulunan Kadın Eğitim ve Destek Evi’ni ziyaret etti. Vali Toprak burada basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Kadın Destek Evi’ne molotof kokteyli atmak isterken camlarının kırıldığını belirten Vali Toprak, kadınların, bunu yapanların kızların, gençlerin ve çocukların geleceklerinin güzel olmasını istemediklerini söyledi. Çocukları eğitmekle mükellef olan bazı görevlilerin bu tür hadiselere katkı sağladığına ilişkin bilgi bulunduğunu kaydeden Vali toprak, “Onlarla ilgili inceleme ve soruşturmayı başlatmış bulunuyoruz. 1 milyon 600 bin kişinin yaşadığı bir yerde 3-5 bin kişinin istismar edilebilecek noktalarda toplanmasını normal karşılamak lazım Diyarbakır'da dün eğitim ve öğretim kesilmedi. Günlük hayatta belediye otobüsleri ve halk otobüsleri ile minibüsler vatandaşı okuluna, evine işyerine ve alışveriş merkezine götürüyor. Dün bir zulmün bir kesiti yaşanmıştır. Dün olaylara karışanlarla ilgili 56 gözaltı var. Burada kaybeden Diyarbakır halkı, Diyarbakır'ın imajı oluyor. Biz birlikten ve beraberlikten, güzellikten bahsediyoruz. Ama birileri ortaya çıkıp yakmaktan, yıkmaktan, bozgunculuktan, kırmaktan, hayatı çekilmez hale getirmekten bahsediyor. Vatandaşlarımızın oylarını alarak bir yer temin edenlerde belediye otobüslerini çalıştırmayarak, yangın çıkan yere itfaiyeyi göndermeyerek, iş makinelerini insanların üzerine ve güvenlik görevlilerin üzerine sürerek, bu hinlik ve hainliği yapıyorlar. Akşama kadar ahlak ve vicdandan bahsediyorlar. Kendi ahlak ve vicdanlarında zihinlerinde yaşamadıklarını bu memleketin çocuklarına, vatandaşlarına tattırmazlar. Yola çıktıklarında insan haklarından bahsetmesinler” dedi.

Reklam
Reklam

“HER HAFTA KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPANLAR, BURALARA OLUŞAN OLAYLARDA HİÇ BİR ŞEY SÖYLEMİYORLAR”

Her hafta kadına yönelik şiddetle ilgili açıklama yapanların, buralara oluşan olaylarda hiç bir şey söylemediğini kaydeden Vali Toprak, “Biz bunların lafına bakmıyoruz. Lafları insanları kandırmak, sokağa dökmek ve şiddet uygulamaktır. Bunu sözde vatandaşlar adına yaptıklarını söylüyorlar. Yazıklar olsun. O vicdanlarını Allah’a havale diyorum. Bir tane vatandaşımızın bile burnu kanamamıştır. Diyarbakır'ın imajı ile ilgili insanlar arasında bir ön yargı oluyorsa bunun sebebi hayatı kilitlemeye çalışan, çöpü zamanında toplamayan, kendi üzerinden uygulamayıp tutuklu ve hükümlüler üzerinden bir takım menfaat sağlamaya çalışanlardır. Allah nasıl biliyorsa öyle yapacaktır. Kamu binalarına, kadın destek merkezine, bir tekstil atölyesine, bir minibüse ortak yaşam alanlarındaki bazı yerlere saldırılar oldu. Okulların yollarını kesip, minibüsün kontağını kapattırmaya çalışıyorlar. Bu gerçek bir irade değildir. Vatandaş gerçek iradesiyle çocuğunu okula göndermiyorsa, kepengini indiriyorsa dersiniz ki bu kişinin kendi düşüncesidir. Ama yüzde 100 böyle değildir. Vatandaşa engel oluyorlar. Vatandaş itibar etmiyor, vatandaşı tehdit ediyor, işyerini açanı da oraya ertesi gün belli görevlileri gönderip ceza yazdırmakla tehdit ediyorlar bunların hepsi biliniyor. Vatandaşımızı korumaya devam edeceğiz. Dün Diyarbakır'da olan olaylar 3-5 bin kişinin katıldığı çoğu da korkuyla şiddet unsurları gösterilmek suretiyle toplanan insanlardır. Diyarbakır'da kardeşliğine birlik ve beraberliğine yanlış bir algı oluşturmasınlar. 1 milyon 600 bin kişinin yaşadığı bir yerde 3-5 bin kişini zorlada olsa sokağa çıkarılmasını normal karışlamak lazım” diye konuştu.

Reklam
Reklam

“HANGİ ÜLKEDE, DERSHANEDE ÖĞRENCİ BEKLERKEN KAMU GÖREVLİLERİNİN DIŞARIDA BAZI OLAYLARA KONU OLMASI MÜMKÜN OLABİLİR”

Dün yaşanan olumsuzluklara rağmen eğitim ve öğretimin devam ettiğini dile getiren Vali Toprak, “Aksama olduysa belediye araçlarının gayri ahlaki ve gayri kanuni olarak çalıştırmamalarından kaynaklandı. Bu nedenle çocuklarımız okula gidemediler. Okul önlerinde okula gelmeyin diyenler oldu. Aynı devletin görevlisi olmakla birlikte sınıfta çocuklar beklerken bazıları izin olmaksızın eyleme katıldılar. Hangi ülkede dershanede öğrenci beklerken kamu görevlileri dışarıda bazı olaylara konu olması mümkün olabilir. Bununla ilgili tahkikat başlatılmıştır. Eğer vicdanlılarsa, ahlaklılarsa hastaneye gidip hasta olup numarasını da bıraksınlar. Eğer gönüllü olarak yapıyorlarsa o zaman o belgeleri sonradan hastaymış görüntüsünü ortadan kaldırsınlar. Ahlak ve vicdana aykırı davranış içerisine girmesinler. Yanlış olanlar için sürüyorum. Çocuklar dershanede beklerken onlar soruşturma geçirmemek üzere gidip hastaymış gibi sevk alma numaralarıyla sokakta şiddet olaylarının içerisinde olmasınlar. Kanunda kaçabilenler kendi vicdanları varsa vicdanlarına yakalanacaklardır. Devletimizin kanunları ortaya koyduğu hükümler her biriyi bağlar. Suç ve suçluluğa karışan kim varsa adı, unvanı ve görevi ne olursa olsun o kanun o kişileri bağlar. İlginçlik yoktur ilginçlik eğitim ve öğretim gören insanların bunları unutarak, cehaletin içerisindeymiş gibi yanlış ortam ve davranış içerisinde olmalardır. Okullarda, eğitim vermekle ilgili birimlerde vatandaşa hizmet etmekle görevli olanların, görevini bırakıp, olay, suç ve suçluluk içerisinde yer almaları kabul edilir bir şey değildir. Geriye çekmesi gerekirken taş attırmaya çalışıyor. Cehalet okul ve fakülte bitirmekle olmuyor. Kanun gereğini yapıyor, yapacaktır” ifadelerini kullandı. Bu şehrin kültür şehri olduğunu, insanların buraya gezmeye geldiklerini vurgulayan Vali Toprak şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

“Bu şehir temiz olmalı çöpler toplanmalıdır. Bayram süresince gezdim her yer pislikten geçilmiyor. Nasıl oluyor da bu görevi yapmak zorunda olanlar bunu yapmıyorlar. Vatandaşlar bunu sorgulasınlar. Bu şehirde ne zaman çöpler toplanmıyorsa arkasından bakınız bazı olaylar oluyor. Bakınız bayram süresince çöpler alınmadı maalesef. Dün bu çöpler ve lastikler olaya konu olanlar tarafından yakıldı. Bir de ağızlarına dolamışlar ekoloji diye. Ekoloji tanımlamasına gidenler lastik yakar mı lastik yaktırır mı? Toplamadıkları çöpleri ve lastikleri yakmaya elverişli ortam hazırlıyorlar. Bunları tarih yargılayacaktır. Vicdanlar zaten yargılıyor. Diyarbakır halkına zulmetmekten vazgeçsinler. Buranın imajını kötüye çevirmeye kimsenin hakkı yoktur.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: