ANKARA (İHA) - Özellikle büyük şehirlerde meydana gelen kapkaç olaylarına karışan çocuk ve gençlerin Diyarbakır'dan getirilmesinin ortaya çıkmasından sonra, bölgeye yönelik projeler arttı. Türk Eczacıları Birliği (TEB), Avrupa Birliği (AB) desteğiyle Diyarbakır'da Yaşamevi Projesi'ni hayata geçiriyor. 430 bin Euro değerindeki projeyle, Diyarbakır'daki sokak ve madde bağımlısı çocuklar hem tedavi edilecek hem de mesleki eğitim alacak.
TEB Genel Başkanı Mehmet Domaç, yoksulluk ve göç nedeniyle sokaklarda çalışmak zorunda kalan çocukların hür türlü hastalığa ve şiddete açık halde yaşadığını belirterek, bu şekilde yaşamak zorunda bırakılmalarının çocuklar üzerinde ikinci bir şiddet eğilimi yarattığını kaydetti. Madde bağımlısı çocuğun sadece bağımlı olduğu için değil, sokağın şiddetine şiddetle karşılık verdiği için suç işleme oranının yüksek olduğunun altını çizen Domaç, "Çocukları sokağa terk eden, onları bağımlı hale getiren, çalışmak zorunda bırakan sorunları bizim yarattığımızı ve yine bizim azaltabileceğimizi gösterebilmek için Diyarbakır'da Valilik ve Büyükşehir Belediyesi ana ortaklar olmak üzere, çok sayıda yerel sivil örgüt ve kamu kurumlarıyla, uluslararası kuruluşlarla işbirliği yaparak ortaya Yaşamevi Projesi'ni çıkardık. Diyarbakır Valiliği'nin kullanım hakkı verdiği binayı onarmaya başladık. Eylül ayında hizmete açılacak binamızda çocuklar hem tedavi görecek, hem de mesleki eğitim alacaklar. Çocuklar bu arada okula gidecekler" diye konuştu.
Yaşamevi Projesi'yle sokak çocuklarına 18 yaşına gelene kadar sahip çıkacaklarını anlatan Domaç, "Normal bir hayatın onların da hakkı olduğuna inanmalarını sağlayacağız" açıklamasında bulundu. Sokak çocuklarının yanı sıra maddi durumu iyi olmayan çocuklara da kucak açacaklarını ifade eden Domaç, Yaşamevi'nde aşevinde çocukların aileleriyle birlikte yemek yiyeceğini de kaydetti.
Yaşamevi Projesi'nin toplam maliyetinin 430 bin Euro olduğunu belirten TEB Başkanı Domaç, 70 bin Euro'yu TEB'in karşılayacağını, geriye kalan kısmın ise AB Fonu tarafından ödeneceğini söyledi.
Domaç ayrıca, eczanelerde çalışan ve halk arasında "eczacı kalfası" olarak bilinen eczane teknisyenlerine yönelik bir eğitim programı başlattıklarını bildirdi. Türkiye'de ilk kez düzenlenen bu programda 50 kişilik eğitim kadrosunun İstanbul ve Ankara'daki 600 eczacı kalfasına eğitim vereceğini ifade etti. 9 ay boyunca bin 140 saat eğitim görecek kalfalara sertifika verileceğini anlatan Domaç, hedeflerinin bu eğitim programını tüm Türkiye geneline yaymak olduğunu sözlerine ekledi.