DİYARBAKIR (İHA) - Amerika'nın Irak'a yönelik muhtemel operasyonu sırasında yaşanacak göç dalgasına karşı Diyarbakır'da kriz merkezi oluşturulacağı öğrenildi.
Birleşmiş Milletler (BM) Irak'a yönelik operasyon sırasında yaklaşık 900 bin mültecinin ülkeyi terk etmesinin beklendiğini açıklarken, Diyarbakır muhtemel göç dalgasında kriz merkezi olacak. Irak operasyonunda Diyarbakır'ın merkez konumunda olacağının açıklanmasından sonra kentte hareketlilik başladı. Irak'a yönelik operasyonda yaşanacak göç dalgasında kriz merkezinin Diyarbakır olacağını belirten Kızılay Başkanı Dr. Muzaffer Karadede, yapılacak olan bir dizi toplantının ardından Diyarbakır Kızılay Şube Binası'nda "Göç Kriz Masası" oluşturulacağını söyledi. Şu anda konuyla ilgili hazırlıklarının bulunmadığını sözlerine ekleyen Diyarbakır Kızılay Şube Başkanı Dr. Muzaffer Karadede, sınır boylarında oluşturulan mülteci kamplarına rağmen, 1991 yılında Türkiye'ye gelen mültecilerin kaçak yollardan yeniden Diyarbakır'a gelme ihtimallerinin olabileceğini belirtti. Dr. Karadede, "Böyle bir durumun olması halinde, Kızılay olarak gereken tedbirleri alacağız. Eğer kaçak yollardan bir göç dalgası yaşanırsa, 40 ile 50 bin kişi gelebilir. Bunların çoğunluğunu da 1991 yılında gelen insanlar oluşturur. 1991 yılında gelen mülteciler, Diyarbakır'da bazı konutlara yerleştirilmişti. Ancak, şu anda o konutlar doludur. Gelecek olan mülteciler ancak, devletin boş binalarına veya Fuar Alanı'nda kurulacak çadırlara yerleştirilebilir. Ancak şu anda Kızılay olarak bir hazırlığımız yok" dedi.
Bu arada, Diyarbakır'da yaklaşık 1 haftadan bu yana 10 ABD'li üst düzey askeri yetkilinin bulunduğu öğrenildi. İsimleri belirlenemeyen askeri yetkililerin, ABD'nin Irak'a yönelik yapacağı hava harekatında kullanmayı talep ettiği 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı'nda incelemelerde bulundukları öğrenildi.