Diyarbakır'da 2 bin yoksul aile şirket hissedarı olacak

Diyarbakır Valiliği ve Tarım İl Müdürlüğü'nce hazırlanan proje kapsamında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na (SYDV) kayıtlı alt gelir grubundan 2 bin aile süt sığırcılığı işletmesinin hissedarı olacak.

Tarım İl Müdürü Mustafa Kayhan, yaptığı açıklamada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca desteklenen "Süt sığırcılığı" projesi ile Türkiye'de ilk kez alt gelir grubundan 2 bin ailenin profesyonel işletmecilerce işletilecek bir şirketin hissedarı olacağını belirtti.

Sosyal destek projeleri kapsamında Diyarbakır'da tarımsal alanda çok sayıda proje yürüttüklerini belirten Kayhan, bu projelerde dağıtılan hayvanların satıldığını, bu nedenle de bugüne kadar uygulanan projelerin süreklilik göstermediğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Süt sığırcılığı projesi şirketin hissedarı olacak vatandaşların şirketin sadece karına ortak olacağını kaydeden Kayhan, hissedarların borçlarının da geri ödemesinin işletme faaliyetini yürüten profesyonel şirket tarafından yapılacağını söyledi.

Şirketin hissedarı olacak alt gelir grubundaki ailelerin üretimin hiç bir aşamasına müdahil olmayacağına da dikkat çeken Kayhan, "Bu şirkette kar oranları hissedarların hesaplarına yatırılacak. 5 yıl sonra işletmedeki canlı demirbaş hayvanlar hissedarların olacak. Hissedarlar 5. yılın sonunda protokolü yenileyerek şirket ortaklığını sürdürebilir, hayvanlarını şirkete satabilir veya hayvanlarını alarak değerlendirmek isteyebilir" dedi.

Kayhan, projenin bütçesinin 45 milyon YTL olduğunu ve alt gelir grubundan seçilecek hissedarların aile başına 15 bin YTL borçlandırılacağını ifade etti.

Hissedar olmak için 2 binin üzerinde başvuru yapıldığını ve hissedar olacakların 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nda kaydı bulunan alt gelir grubundan olması gerektiğini vurgulayan Kayhan, hissedarların kura ile belirleneceğini ve 2 bin ailenin ayda ortalama 300'er YTL gelir sahibi olacağını bildirdi.

Reklam
Reklam