Diyarbakır'da 3 ayda 60 bebek öldü

DİYARBAKIR (İHA) - Sıcak havaların etkisiyle, son 3 ayda 86 bin çocuğun tedavi gördüğü Diyarbakır Çocuk Hastanesi'nde 60 bebek, farklı nedenlerden dolayı öldü.
Yatak sıkıntısı nedeniyle hizmet edememe noktasına gelen hastanede, tek yatakta 2 - 3 çocuk yatırılırken, serum askısı olmadığı için hasta yakınları, serum şişesini kafalarının üzerinde tutuyorlar.

Hava sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıktığı Diyarbakır'da, bulaşıcı hastalıklar ve ishal vakalarında büyük artış görülüyor. Son 3 ayda, 86 bin çocuk ve bebeğin tedavi gördüğü hastanede yatan 665 bebekten 60'ı hayatını kaybetti. Hasta yoğunluğu nedeniyle hizmet verememe noktasına gelen çocuk hastanesinde günde 800 hasta tedavi edilirken, tek yatakta birden fazla çocuk yatırılıyor.

Reklam
Reklam

Bebek ölüm olaylarının enfeksiyon ya da bulaşıcı hastalıktan kaynaklanmadığını öne süren Sağlık İl Müdürü Namık Kemal Kubat, "2005 yılında Çocuk Hastanesi'nde yatan 665 bebekten, 60'ının hayatını kaybettiğini görüyoruz. Ölüm vakaları, herhangi bir enfeksiyon ya da bulaşıcı hastalıktan değil, genelde düşük ve erken doğumlardan kaynaklanıyor. 2003 yılının Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında hastanemize başvuran hasta sayısı 46 bin, 2004 yılında ise 51 bin kişi iken, Yeşil Kart uygulamasından sonra 2005 yılında bu sayı 86 bin kişiye ulaşmıştır. Son 3 ayda hastanemize başvuran hasta sayısı, önceki yıllara oranla yüzde 100 artmıştır. Aşırı yoğunluk nedeniyle herhangi bir aksaklığa sebebiyet vermemek için, yeni doğan bebeklerin bulunduğu servislerimizde mikrobiyoloji tahlilleri yapıyoruz" dedi.
Hastanede görülen ölüm olaylarının normal olduğunu savunan Çocuk Hastanesi Başhekimi Misbah Ekinci, "Sıcak havaların etkisiyle, günde 800 - 900 hasta tedavi olmak için başvuruyor. Bizim hasta yoğunluğu dışında herhangi bir sıkıntımız yok. Yeni doğanlarda görülen ölüm olayları normal, çünkü bu ölüm vakaları Edirne ve Manisa'daki ölüm olaylarından çok farklı. Bizdeki ölümlerin nedenleri, düşük ve erken doğumlardan kaynaklanıyor. 150 yataklı hastanede aşırı yoğunluktan dolayı tek yatakta birden fazla bebek yatırıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Hasta yoğunluğunun fazla olduğu Diyarbakır Çocuk Hastanesi için ek bina yapılması planlanıyor.