DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır'da kan davalarında son 7 yıl içinde 408 kişi hayatını kaybederken, Liceliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Sait Şanlı, 437 kan davalı aileyi barıştırdı.
Diyarbakır'da ilk yas evini hizmete açan Liceliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı ve Güneydoğu'nun barış elçisi olarak tanınan Kofi Annan lakaplı Sait Şanlı, 437 kan davalı aileyi barıştırdı. 2 yıldır 400 ailenin kan davası sebebiyle Diyarbakır kent merkezine gelemediğini söyleyen Dernek Başkanı Sait Şanlı, "Diyarbakır'da husumetleri çözme amacıyla kurulan barış komitesinin 7 yıldır süren çabaları, özellikle kan davalarını önemli oranda azalttı. Komite, 2000'den bu yana 408 kişinin öldüğü 437 olayın tarafları barıştırıldı. Ancak hala çözülmeyen bazı olaylar var. Kan davası sebebiyle insanlar aylarca evlerine kapanıyor. Özellikle Güneydoğu'da yüzyıllardır süre gelen kan davası geleneğinden yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Ancak yıllarca süren bazı husumetler barışla noktalanıyor. Bu barışların arkasında ise Diyarbakır'da 2000 yılında kurulan barış komitesi var. 7 kişilik komitede, din görevlisi, psikolog ve hukukçular da bulunuyor. Komitenin çalışmaları sayesinde, töre cinayetleri ve kan davalarında önemli oranda azalma oldu. 198 tane kan davasından 408 insan hayatını kaybetmiş. Bunlardan 97'si kız kaçırma olayıdır. Kan davalarında yüzde 85 azalma var. Ancak bölgede çözülemeyen kan davaları da var" dedi.
Kan davalarında en çok acıyı çocukların ve kadınların çektiğini ifade eden Şanlı, "Kan davasından en çok acı çeken çocuklarımız ve bayanlarımızdır. Bölgedeki şu anki dava sayımız 91'dir. Yorulduğumuz davalarda oldu ama hiçbirinden çekinmedik. Mendan ve Devan aileleri barış ilan etsin. Bu ailelerin barışması için Diyarbakır Valisi'ni, 4 Belediye Başkanı'nı, 10 tane Milletvekilini, 2 Bakanı ve Jandarma Komutanı'nı götürdük. O ailelerin barışması için yapmadığımız kalmadı. Ama yinede olumlu sonuç alınmadı.
Tüm bunlara rağmen ümitliyiz. Çünkü iki ailede bölgenin tanınmış ailelerindendir. Onun için bu ailelerin barışmasını istiyoruz. Bölgedeki davalardan sadece iki davayı çözemedik. Diğeri ise Hazro'daki iki belediye başkanının davasıdır. Kan davalarından dolayı bölgede 50 trilyonun üzerinde zarar var. Bu zararlarla insanların ekonomisi çökmüş. Çoğu insan işinden olmuştur. Bunların olmamasını temenni ediyoruz" diye konuştu.