Diyarbakır’da Asansör Denetimleri Sıklaştı

Diyarbakır’da geçtiğimiz günlerde meydana gelen asansör kazasında 7 yaşındaki bir çocuğun hayatını kaybetmesinden sonra Makina...

Diyarbakır’da geçtiğimiz günlerde meydana gelen asansör kazasında 7 yaşındaki bir çocuğun hayatını kaybetmesinden sonra Makina Mühendisleri Odası tarafından kentteki asansörler sıkı bir denetim altına alındı.

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesi Şehitlik semtinde 7 yaşındaki bir çocuk asansöre bindiği esnada ayağı asansör boşluğuna takılarak hayatını kaybetmişti. Bu olayın ardından Makine Mühendisleri Odası (MMO) Diyarbakır Şubesi, teknik elamanlarla şehirdeki asansörlerin güvenirliği konusunda denetim başlattı. Denetimlerin sıklaşacağını aktaran MMO Diyarbakır Şube Başkanı Mesut Çelik, bina sahiplerinin asansörü tehlikeli bir araç olduğunu bilmeleri gerektiğini söyledi. Çelik, yaklaşık iki yıldan beri, Diyarbakır’da asansör kontrolleriyle ilgili MMO olarak, peryodik kontroller dahil olmak üzere, yerel yönetimlerle beraber ortaklaşa bir çalışma içerisine girdiklerini ifade ederek, “Bu çalışma kapsamında Sanayi İl Müdürlüğüyle birlikte kentteki asansörlerin denetimini üstlendik. Bu konuda vatandaşlarımızın duyarlılığını oluşturma konusunda tüm kurumların ciddi bir çabası oldu. Buna dair ciddi bir mesafe aldık. Ama bir bütün olarak kentte buna dair bir duyarlılığın oluştuğunu söylemek tabi ki mümkün değil. Geçtiğimiz günlerde yaşadığımız kaza bunun en önemli göstergesidir. Diyarbakır’da bina sakinleri, asansörlerin en tehlikeli araç olduğunu bilmekten imtina ediyorlar veya buna dair gözle görülür bir kaza olmadığına kadar önemli adımlar atmamaya çalışıyorlar” dedi.

Reklam
Reklam

“ŞIK BİR ASANSÖR GÜVENİLİR ASANSÖR OLMAYABİLİR”

MMO Diyarbakır Şube Başkanı Çelik, asansörlerin güvenirliğinin görünüşle belirlenmeyeceğini belirterek, en güvenilir asansörün emniyeti en yüksek olan olduğunu kaydederek, denetimsizliğin asansör kazalarına yol açtığını söyledi. Çelik, modern kentlerde asansörler vazgeçilmez bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Asansörler sürekli çalışan mekanizmalardır. Bu mekanizmaların sürekli denetim altında olması lazım. Çünkü taşıdığı yük insanın ta kendisidir. Dolayısıyla emniyeti en yüksek seviyede olması gerekiyor. Sadece ışık ve iyi görünümlü bir asansörün güvenilir bir asansör olmaya yönündeki fikrin ortadan kalkması gerekiyor. Asansör kabini isterseniz en eski kabin olsun asansörü ileten mekanizma güvenli olmalı ve bununla ilgili gerekli tüm tedbirler alınmalıdır. Asansörler yapım standartları itibariyle bir çok testlerden geçen mekanizmalardır. Maalesef gerek Türkiye’deki denetimsizlik koşulları, gerekse vatandaşın bu konuda duyarsızlığı, gerekse de firmalarımızın bu konuda gerekli alt yapıyı güçlendirmemeleri ve hala merdiven altı diye tabir ettiğimiz firmaların bu işlerde öncü rol oynaması karşımıza bu tip kazaları getiriyor” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

MMO tarafından oluşturulan denetim ekipleri binalara giderek asansörlerde güvenirlik kontrolü yapmaya başladı. Teknik elemanlardan oluşan ekip tarafından yapılan denetimlerde kullanıma uygun olmayan asansörlerin eksikliklerinin giderilmesi için uyarı yapılırken, daha sonraki denetimlerde bu uyarıların dikkate alınmaması durumunda asansörlere kilit vurulacağı ve bina sahiplerine gerekli ceza verileceği belirtildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: