DİYARBAKIR (İHA) - Belediye hizmetlerinde çok dilli belediyecilik kararı aldığı için görevden alınan Diyarbakır Sur Belediyesi eski Başkanı Abdullah Demirbaş'ın ardından belediyede hizmetler halen çok dilli olarak yürütülüyor.
Vali Yardımcısı Ahmet Aydın'ın geçici olarak başkanlık yaptığı belediyenin başlattığı temizlik kampanyası Türkçe'nin yanı sıra Kürtçe ve Zazaca olarak yapılıyor. Zabıta ekipleri farklı dillerdeki anonslarla halkı temizliğe duyarlı olmaya çağırırken, Sur Belediye Başkanvekili Hüseyin Kaya hizmetlerde halk dilini kullanmaktan memnun olduklarını belirterek, "Resmi yazışmalarımız Türkçe olarak yapılıyor. Ancak halka verilen hizmetlerde Kürtçe, Zazaca, ihtiyaca göre Arapça dillerini kullanıyoruz" dedi.
Diyarbakır eski Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, belediye yazışmalarında Türkçe'nin yanı sıra İngilizce, Kürtçe ve Süryanice dillerini kullanma kararı aldığı için İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan soruşturma neticesinde, Danıştay 8. Dairesi Başkanlığı tarafından 15 Haziran 2007 tarihinde görevinden alındı. Sur Belediye'sinin hizmetleri halen çok dilli yürütülüyor. Ancak yazışmalarda eski Başkan Demirbaş'ın aldığı kararda belirtildiği gibi Kürtçe, Süryanice gibi diller değil sadece Türkçe
kullanılıyor. Başkan Demirbaş ve Belediye Meclisi'nin fes edilmesi sonrası, Diyarbakır Vali Yardımcılığı'nı yürüten Ahmet Aydın, geçici belediye başkanı olarak atandı.
Hizmetlerde farklı dillere yer veren Sur Belediyesi tarafından başlatılan temizlik kampanyası çerçevesinde zabıta ekipleri tarihi semtlerde megafonlarla yapılan Türkçe ve Kürtçe anonslarla halkı çöpleri gelişi güzel atmamaları ve çevreyi kirletmemeleri konusunda uyarıyor.
HALKI EĞİTİRKEN KÜRTÇE KULLANMAK ZORUNDAYIZ
Herkesin dili ile hizmet görmesini bir zenginlik olarak gördüklerini ifade eden Diyarbakır Sur Belediye Başkanvekili Hüseyin Kaya, "Halka hizmet verirken Kürtçe konuşmak zorundayız. Bunda bir sıkıntı yok. Kişinin anadilini kullanmazsak kendimizi anlatamayacağımız gibi halk da bizi anlamayacaktır. Bir işte başarı gelmesini istiyorsak bunda eğitim şarttır. Eğitimin dili de kişinin ana dilidir. Hizmet çalışmalarını yürütürken kişinin en iyi bildiği dili olan Türkçe, Kürtçe, Zazaca ve gerektiğinde Arapça kullanıyoruz" dedi.
Sözlerine "Yasaklamakla çözüm olmaz. Biz yasakların ortadan kalkmasını istiyoruz" diyerek devam eden Hüseyin Kaya, "Bana göre herkesin kendi dili ile hizmet görmesi bir zenginliktir. Zabıta ekiplerimiz temizlik kampanyası yürütürken farklı diller kullanıyor. Bunda bir art niyet yok. Tamamen ihtiyaçtan kaynaklı. Resmi yazışmalarımız Türkçe olarak yapılıyor. Halk hizmetlerinde de halk dilini kullanıyoruz. Bundan memnunuz. Biz halkın istediğini veriyoruz" şeklinde konuştu. Belediye Temizlik Müdürü Yaşar Dündar ise Türkçe, Kürtçe ve Zazaca yapılan eğitim çalışmalarında büyük başarı sağladıklarını söyledi.