Diyarbakır'da Hepatit C soruşturması

Özel Diyarbakır Diyaliz Merkezi'nde son 1 ayda 22 hastada Hepatit C virüsüne rastlanmasının ardından başlatılan incelemede virüsün kaynağı henüz belirlenemedi.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Alattin Dilsiz, "Hepatit C'li hastaların artış yaşandığı diyaliz merkezinde yaptığımız incelemelerde anormal bir bulguya rastlanmadı. Bazı hastaların tatilde İstanbul Ankara ve Antalya'da gittikleri diyaliz merkezlerle buradaki hastaların dosyaları Ankara'da inceleyerek haftaya raporumuzu kamuoyuna açıklayacağız" dedi.

Reklam
Reklam

Özel Diyarbakır Diyaliz Merkezi'nde 213 hastadan 88'inde Hepatit C virüsüne rastlanmasının ardından Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın talimatıyla Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Alaattin Dilsiz başkanlığındaki 5 kişilik heyet kente gelerek diyaliz merkezinde incelemede bulundu. İki gün süren incelemenin ardından Hepatit C virüsünün kaynağı belirlenemedi. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Alaattin Dilsiz başkanlığında görevlendirilen heyet, Diyarbakır Sağlık İl Müdürlüğü'nde basın toplantısı düzenledi.

Diyaliz merkezinde yaptıkları incelemelerde HCV virüsünün bulaş kaynağına rastlamadıklarını ifade eden Komisyon Başkanı Alattin Dilsiz, "Özel diyaliz merkezinde yaptığımız incelemelerde hastalığın bulaşması yönünde olumsuz bir duruma rastlamadık. Artışın nedeni son bir ay değil de son 6 ay olabilir. Hastaların tedavisi sürüyor ve daha önce tespit edilen eksikliklerin giderildiğini gördük. İstanbul, Ankara ve Antalya'da tatile giden bazı hastaların girdikleri diyaliz merkezlerinde de incelemelerde bulunacağız. Bazı hastalarda kan transferi yapan hastaların durumlarını da inceleyeceğiz. Ayrıca hastaların dosyalarını Ankara'da incelemeye devam edeceğiz. İhmalin kaynağını bulmadan yargısız infaz yapamayız. Bu hususu tespit ettikten sonra idari soruşturma başlatacağız. Raporu önümüzdeki hafta tamamlayarak kamuoyuna açıklayacağız. Hastalıkta artış çok ciddi bir artış ama kronik böbrek hastaları bu merkezde rahatlıkla tedavilerini sürdürebilirler, paniğe gerek yok" dedi.

Reklam
Reklam