Diyarbakır’da Her Eve Bir Atölye

Diyarbakır Sur ilçesi Ziya Gökalp Mahallesi’nde halk kültürünü yaşatmayı ve tanıtmayı amaç olarak belirleyen Kadın...

Diyarbakır Sur ilçesi Ziya Gökalp Mahallesi’nde halk kültürünü yaşatmayı ve tanıtmayı amaç olarak belirleyen Kadın Destek Merkezi’nin (KADEM) kadınlara dönük gerçekleştirdiği kurslar yoğun ilgi görüyor.

Açılan kurslar arasında yer alan ve kaybolmaya yüz tutan yer kilimi dokuması kadınların kendi evlerinde yapabilecek imkanlara sahip olmasıyla birlikte yüksek bir maliyet gerektirmediği için tercih edildiğini aktaran Sur Belediye Başkan Yardımcısı Gülbahar Örmek, kadınların evlerinde bulunan eski kazakların iplerini değerlendirip yer kilimi yaparak bir kazanç elde etmelerini sağladıklarını söyledi. Örmek, “Bu projedeki amacımız kaybolmaya yüz tutmuş eski kültürümüz olan yer kilimini yeniden canlandırmak ve Çin’deki modeli buraya getirerek her evi bir atölyeye çevirmektir. Projedeki temel mantık kursa gelen kadınları yetiştirmek ve evlerinde bulunan orlonları değerlendirerek kilimleri yapmalarına katkı sunmaktır. Bu yörede yer kilimini yapmayı bilen çok az kişi var. Bizler de bu kursu verebilecek hocaları Kızıltepe’den getirttik. Şu an için kursumuza devam eden on beş öğrencimiz bulunmaktadır. İleriki zamanlarda bu sayıyı arttırmayı hedefliyoruz. Yer kilimini evdeki aile bireylerinin hepsi yapabilecek. Bu sayede evden çıkamayan kadınlarımız evlerini atölyeye çevirerek üretim yapabilecekler. Yaptıkları ürünleri KADEM aracılığı ile satın almak isteyenlere ulaştıracağız. Bunun sonucunda kadınlarımız kazanç elde ederek aile ekonomisine katkı sunabilecekler” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz