Diyarbakır’da kaybolmaya yüz tutmuş bakırcılık mesleğinin canlanması için bakır ustası Mustafa Tanrıkulu, tarafından kadın ustalar yetiştiriliyor.
Diyarbakır’ın geçmişinde en önemli meslek grubunda yer alan ve Ermeniler zanaatı olarak bilenen bakırcılık mesleği son yıllarda karşılaştığı ilgisizlik nedeniyle kaybolmaya yüz tutma durumuna geldi. Diyarbakır’da bakır ustası Mustafa Tanrıkulu, bakırcılık sanatının yaşaması için kadın ustalar yetiştiriyor. Dede mesleği olarak 15 yıldır bakırcılık yapan Tanrıkulu, Diyarbakır’da bakırcılık mesleğinin bitme noktasına geldiğini belirtti. Diyarbakır'a gelen yerli ve yabancı turistlerin, il genelinde tek bir iş yerinin bakır el işlemeciliği yaptığını duyduklarında büyük bir şaşkınlığa kapıldıklarını ifada eden Tanrıkulu, Türkiye'de sadece 3 iş yerinin bu meslekle ilgilendiğini anlattı. Sağlık bakımından bakırın çok büyük önem taşıdığını belirten Tanrıkulu, "Bakır, insan sağlığı için büyük önem taşımaktadır. Bakırın iletkenliğini bilmeyen yok ve bu nedenle tüm elektronik eşyalarda kullanılıyor. Bakırın üzerindeki kalay sağlıklı olmakla birlikte vücudun tüm demir ihtiyacını da karşılıyor" dedi.
Mesleğin idame ettirilebilmesi için bir çok kez yetkililere projeler sunduklarını belirten Tarıkulu, Çocuk Esirgeme Kurumu'nda bulunan çocukların eğitilmesi fikrinden yola çıkarak bir çok arayış içerisine girdiğini ifade ederek, son olarak kadın usta yetiştirme kararı aldığını söyledi.
Yaklaşık iki yıldan bu yana bakırcılıkla uğraşan Sevin Nazdar Çetin, bakırcılığın zor bir iş olmasına rağmen çok zevkli olduğunu belirtti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz