Diyarbakır'da köyler boşaltıldı

Diyarbakır ve çevresinde devam eden yağmur yağışı nedeniyle kent ve ilçelerde hayat durma noktasına geldi. Ölü sayısının 18'e yükseldiği Diyarbakır'da, sular kentin ana caddelerinde kaldırım seviyesine yükselince insanlar ve araçlar ana caddelerde mahsur kaldı.

Diyarbakır il merkezi başta olmak üzere Çınar ve Bismil ilçelerinde 18 insanın hayatını kaybetmesinin ardından yaralar halen sarılmaya çalışırken, akşam saatlerinde aniden bastıran şiddetli yağmur hayatı durma noktasına getirdi. Diyarbakır'da ana caddeler sular altında kalırken, araç içinde ve dışında olan insanlar ise oluşan su birikintilerinde mahsur kaldı. Araçları suyun yüksek olduğu bölgeye sokmamak için görev alan bir trafik polisi de, dakikalarca oluşan yüksek su birikintisinin ortasında kaldı ve bir duvara tırmandı. Çok sayıda aracın mahsur kaldığı Diyarbakır'da yağmur, aralıklarla ve şiddetini artırarak yağmaya devam ediyor.

Reklam
Reklam

Yetkililer, çok zorunlu olmadıkça özellikle çocukların evlerinden akşam saatlerinden itibaren çıkmamaları konusunda vatandaşları uyardı.

Öte yandan yağmur yağışı sebebiyle, bazı köyler sel riskine karşı boşaltıldı.

Edinilen bilgiye göre, Diyarbakır'da etkili olan ve 18 vatandaşın hayatını kaybettiği sel felaketinden sonra bölgede akşam saatlerinde başlayan yağmur yağışı aralıklarla devam ediyor. Özellikel Çınar İlçesi'nde etkili olan yağış sebebiyle çalışmalarına aralıksız devam eden ekipler, sel felaketinin yaşanma ihtimaline karşı vatandaşları ikaz etti. Çınar Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, tedbir amaçlı olarak bazı köyleri boşalttıklarını belirterek, "Akşam saatlerinde etkili olan yağmur sonrası sel felaketine karşılık, bazı köyleri boşalttık. Buralarda herhangi bir can kaybı yok ancak maddi hasarlar söz konusudur. Gökçe Barajı'na ait bazı sulama kanallarında tahribatlar ve tıkanmalar oluştu. Bunlara da ekiplerimiz müdahele edecek. Boşaltılan köylerdeki vatandaşlarımız, okullara ve güvenli bölgelere yerleştirildi. Ayrıca Kızılay'a ait konteynırlar da ilçeye ulaştı. Barınma ve gıda ihtiyaçlarını karşılıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Bu arada akşam saatlerinden itibaren başlayan ve aralıklarla devam eden yağmur sebebiyle Diyarbakır-Şanlıurfa, Diyarbakır-Mardin ve Diyarbakır-Batman karayolları ulaşıma kapandı. Ekiplerin yollarda mahsur kalan araçlara yönelik çalışmaları ise aralıksız devam ediyor.

11 mahale sular altında

Batman'da şiddetli yağış sonucu İluh Deresi'nin taşmasıyla meydana gelen sel felaketinde, kent merkezindeki 11 mahalle sular altında kalırken, çok sayıda evin yıkıldığı, mahsur kalan binlerce vatandaşa ise halen ulaşılamadığı bildirildi.

Batman'da akşam saatlerinde başlayan sağanak yağış, İluh Deresi'ni taşırdı. 11 mahalleden geçen İluh Deresi'nin yatağından taşarak, sele dönüşmesi sonucu, Çamlıtepe, Gültepe, Petrol, Bayındır, Yavuz Selim, Akyürek, Petrolkent, Karşıyaka, Seyitler, Çay ve 19 Mayıs mahalleleri sular altında kaldı. Su seviyesinin yüksek olmasından dolayı kurtarma ekipleri, selde mahsur kalan mahallelere giremiyor. Çamlıtepe Mahallesi'nde çok sayıda evin sel suları sebebiyle yıkıldığı öğrenilirken, yıkılan evlerin kullanılıp, kullanılmadığına ilişkin bilgi verilmedi. Sel dolayısıyla Batman'a giriş-çıkış yolları kapanırken, polis teyakkuza geçti. Polis panzerlerinin, sel suları altında kalan mahallere ulaşmak için büyük çaba harcadığı bildirildi. Batman Valiliği, kriz masası oluştururken, sel sularını önceden tahmin eden vatandaşlar ise evlerini boşalttı.Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, birçok mahallede binlerce vatandaşın mahsur kaldığını belirterek, kendi imkanlarıyla bir şey yapamadıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Başkan Kalkan, acil yardım çağrısı yaptı.

Ulaşılamayan mahallelerle ilgili bilgi almaya gelen AK Parti Batman Milletvekili Ali Suçin'in yolunu kesen bir bayan, helikopter istedi. Bir bayan ise yakınlarına ulaşamayınca gözyaşlarını tutamadı. Batman'da binlerce insanın umutsuz bekleyişi sürüyor. Bu arada akşam saatlerinde başlayan sağanak yağış, saat 23.00 sularında dindi. Batman merkezin yanı sıra merkeze bağlı birçok köyde ve Gercüş'ün Hisar beldesinde de selin tahribata neden olduğu ifade edildi.
Öte yandan bölgede mahsur kalan bir gencin polis panzeriyle kurtarıldığı açıklandı. Ulaşılamayan mahallelerde can kaybı yaşandığı ve çok sayıda kişiden haber alınamadığı bildirildi. Sel, maddi hasara da yol açtı.

Nacarlı deresi taştı

Mersin'in Tarsus İlçesi'nde etkili olan sağanak yağış nedeniyle Nacarlı Deresi'nin taştı.

Bölgede etkili olan sağanak yağış, Huzurkent Beldesi'nde yaşamı olumsuz etkiledi. Yağışla birlikte Nacarlı Deresi taşınca, Tarsus-Mersin D-400 karayolu trafiğe kapandı. Beldedeki Gazi Mahallesi sular altında kalırken, dere yanında bulunan Huzurkent Jandarma Komutanlığı bahçesi de sular altında kaldı. Suyla dolan yollarda çok sayıda araç mahsur kaldı. Yolun trafiğe kapanmasıyla birlikte harekete geçen Huzurkent Belediyesi iş makinesi ve kepçeleri dere kenarında, yaklaşık 1 saat süren çalışmalar neticesinde yolu trafiğe açtı. Ayrıca Gazi Mahallesinde çok sayıda evi su bastı. Yol açma çalışmasına

Reklam
Reklam

Anada'da evleri su bastı

Adana'da, akşam saatlerinde etkili olan sağanak yağış kent hayatını olumsuz etkiledi.

Tüm yurtta etkili olan yağış, Adana'da da su baskınlarına yol açtı. Özellikle, güney Adana'da bulunan Gülbahçe, Dağlıoğlu, Akkapı, Yenibey, Şehitduran mahallelerindeki evleri su basarken, belediye ekipleri sokak aralarında çalışma yaptı. Alparslan Türkeş Bulvarı ve Mücahitler Caddesi'nde ise bazı araçlar yolda kaldı.

Kent içi trafiğini de olumsuz etkileyen yağmurda meydana gelen trafik kazaları da trafikte zaman zaman aksamalara sebep oldu. Kentin büyük bir bölümüne kısa süreli elektrik verilemedi.

Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre sağanak yağmur, hafta sonuna kadar aralıklarla devam edecek