Diyarbakır'da "mayınsız Bir Dünya Ve Türkiye" Konferansı Düzenlendi

Diyarbakır’da düzenlenen “Mayınsız Bir Dünya ve Türkiye” konferansında konuşan Uluslararası Mayın Yasaklama Kampanyası Sözcüsü Kasia...

Diyarbakır’da düzenlenen “Mayınsız Bir Dünya ve Türkiye” konferansında konuşan Uluslararası Mayın Yasaklama Kampanyası Sözcüsü Kasia Derlicka, “Bölgede bulunan mayınlı arazileri temizlemek en az 10 yılı bulur. Araziye mayın yerleştirmek kolay, ancak temizlenmesi zordur” dedi.

Diyarbakır’da düzenlenen “Mayınsız Bir Dünya ve Türkiye” konferansı, Sümer Park resepsiyon salonunda başladı. Türkiye’nin Ottawa Sözleşmesi'ni onaylamasının 10. yılı nedeniyle düzenlenen konferansa; BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ile Uluslararası Mayın Yasaklama Kampanyası Sözcüsü Kasia Derlicka'nın yanı sıra, mayın mağdurları katıldı. Konferansta konuşan Kasia Derlicka, mayınsız bir dünya için başlattıkları kampanyaların devam ettiğini belirterek, “Bölgede bulunan mayınlı arazileri temizlemek en az 10 yılı bulur. Araziye mayın yerleştirmek kolay, ancak temizlenmesi zordur. Mayınların kaldırılması için hükümetlere baskı kurmak lazım. Bu konuda sivil toplum örgütlerinin üzerine ciddi görevler düşüyor” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye’de ve dünyada artık mayın kurbanı görmek istemediklerini ifade eden Derlicka, “Devletlerin yanı sıra bazı isyancı gruplar da kara mayın kullanıyor. En çok mayınlardan etkilenen ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor. Kara mayınlardan ölenlerin sayısında son 20 yıla oranla düşüş var. 90’lı yıllarda 20 bin kişi kara mayın kurbanı ya da mağduru olurken, geçen yıl 4 bin kişi mağdur oldu. Yeterli değil ama büyük düşüş var. Dünyanın hiçbir yerinde tek bir mayının kullanılmasını istemiyoruz” şeklinde konuştu.

Konferans öncesi katılımcılar, uluslararası sözleşme ile kara mayınlarının yasaklanmasının 13. yıldönümünde, tüm dünyada kara mayınlarının hala yol açmakta olduğu yıkıcı etkilere son vermek için düzenlenen “Bacağını Ödünç Ver” kampanyasına, paçalarını sıyırarak destek verdi.

Ayrıca, işitme engelli vatandaşlar için de, işaret dili bilen bir kadın eşliğinde, konuşmalar katılımcılara aktarıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: