Diyarbakır'da okula maddi imkansızlık ya da farklı gerekçelerle gidemeyen çocuklar tek tek tespit edilip aileleri ikna ediliyor. 'Eğitimim İçin Sıcak Bir Yuvam Olsun 4 Projesi'yle bu yıl 82 kız ve erkek öğrenci okula kazandırıldı. Sosyal Destek Projesi (SODES) kapsamında 2009 yılından bu yana Diyarbakır'ın köylerinden toplam 572 öğrenci bu projeyle okulla buluştu. Terör ve uyuşturucu gibi suç örgütlerinin ağına düşmekten kurtulan çocuklar, iyi bir meslek sahibi olup ailelerine yardımcı olmanın hayallerini kuruyor.
Türkiye en genç nüfusuna sahip Diyarbakır'da ilköğretim ve lise çağında yaklaşık 500 bin öğrenci var. Bütün çocuklara el uzatılamadığı için her yıl yüzlerce genç ya terör örgütünün kucağına düşüyor ya da uyuşturucuya bulaşıyor. Maddi durumu zayıf olan başarılı öğrenciler de ilgisizlikten dolayı eriyip gidiyor. Başarılı öğrencilerin geleceğinde bir ışık yakmak isteyen eğitim sevdalıları, 4 yıldır hummalı bir çalışma yürütüyor. Tek tek köyleri gezen öğretmenler, okumak isteyen öğrencileri okula kayıt ediyor, yurtlara yerleştirilerek barınma ve beslenme ihtiyaçlarını karşılıyor.
Diyarbakır Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Akın, zorunlu ilköğretim eğitimini bitiren çocukların başta maddi sebepler olmak üzere çeşitli nedenlerle ortaöğretime devam edemediğini söyledi. Bundan dolayı çocukların geleceğe umutla bakamadığını ifade eden Akın, 'Eğitimim İçin Sıcak Bir Yuvam Olsun 4' projesiyle bu yıl da 82 kız ve erkek öğrencinin yurtlara yerleştirildiğini belirtti. Bu saye de öğrencilerin eğitim ve öğretim hayatlarına kaldıkları yerden devam etme fırsatı yakaladığını dile getiren Akın, şunları kaydetti: "2009 bu yana SODES programları ile yurtlara 572 toplam öğrenci yerleştirildi. Orta öğretime adım atan gençlerimiz hem sosyal, kültürel, sportif faaliyetlerde bulunarak kendilerini yetiştirdiler hem de Diyarbakır ve ülkemiz adına nitelikli birer insan olarak yetişme yolunda adım attılar."
Proje kapsamında yurda yerleşen Mesih Taş, Kulp'ta yaşayan ailesinin kendini okutmaya gücünün yetmediğini ancak SODES sayesinde okuma fırsatı yakaladığını söylüyor. 'Bu proje olmasaydı okumuyor olabilirdim' diyen Taş, proje hakkındaki düşüncelerini şu sözlerle ifade ediyor: "Büyük ihtimalle de okumuyordum. Ama proje sayesinde bir maddi sıkıntı çekmeden rahatlıkla okuyabildik. Ailemin beni okutmaya maddi durumu yetmezdi. Tamamen bu projeyle okuma fırsatı yakaladım. Şimdi burada olmasaydım, okumuyor olacaktım. Bundan fazlasıyla yararlandık. Bizden sonra gelenler var. Onlar da muhtaç bu tip projelere. İnşallah bu projeden başkaları da faydalanır." Yıldız Teknik Üniversitesi'nde inşaat mühendisliği eğitimi almayı hedefleyen Taş, "Bu hayallerimizi gerçekleştiren herkese minnettarız. Bizim bu tür büyük hayallerimiz var. bu hayalleri gerçekleştirmek de bize verdikleri destekle oldu yoksa bu hayallerimiz olamazdı." diyor.
Ailesi köyde yaşadığı için okuma imkanı olmadığını belirten Deniz Aslan, proje sayesinde geleceğe umutla bakıyor. Şimdi tıp fakültesini kazanmayı hedefleyen Aslan, gelecekte bu tip projelere katkı sunmak istiyor: "Bizde gelecekte bir öğrencinin elinden tutup okuma oranını artırabiliriz. Bu proje bizim için gerçekten çok önemli. Bu proje olmasaydı biz okuyamayacaktık. Toplumda herhangi bir yerimiz, değerimiz olmayacaktı."
Müjdat Uyar, kendilerini tespit eden öğretmenleri sayesinde okuma fırsatı yakaladıklarını anlatıyor. Uyar, "Öğretmenlerimiz olmasaydı burada olmayabilirdik" derken, hedefinde inşaat mühendisliği olduğunu söylüyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz