Diyarbakır'da olağan yönetim heyacanı

DİYARBAKIR (İHA) - Yaşanan terör olayları nedeniyle 15 yıldır süren Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamasının 30 Kasım'da sona erecek olması Diyarbakır'da heyecana yol açtı. Vatandaşlar, olağan yönetimin nasıl olacağını merak ediyor.

Terör olayları yüzünden 13 ilde başlayan OHAL uygulaması, 30 Kasım'daki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında son kez görüşülerek Diyarbakır ve Şırnak'ta da sona eriyor. Uzun yıllar OHAL kapsamında yer alan Diyarbakır'da vatandaşı olağan yönetim heyecanı sardı. Geçmişte kalan acı günleri bir daha yaşamak istemediklerini belirten Diyarbakırlılar, "Artık olağanüstü şartlarda yaşamak istemiyoruz. Bölgedeki en önemli sorun işsizliktir. Bir an evvel bunu çözsünler" diye konuştular.

Reklam
Reklam

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kutbettin Arzu ise OHAL'in yerine ekonomik hal uygulamasının başlatılması gerektiğini belirtti. Bölgenin ekonomik olarak kalkınması için önemli tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulayan Arzu, "Bölgede yaşanan şiddet olayları 4 yıldır yerini huzur ve güven ortamına bırakmıştır. OHAL güvenlik anlamında zaten ortadan kalkmıştı, isim olarak vardı. Şimdi isim olarak da kalkması bizleri mutlu etmiştir. Bölge güvenlik açısından olağan hale geçmiştir, ancak ekonomik acıdan halen olağanüstü şartlar yaşanıyor" dedi.

Olağanüstü Hal Bölgesi'nde sağlanan güven ortamıyla birlikte ilk olarak Elazığ ve Adıyaman daha sonra da Batman, Bingöl ve Bitlis mücavir il kapsamına alındı. Siirt, Van, Hakkari ve Tunceli'de de OHAL uygulamasına son verilirken, Diyarbakır ve Şırnak'ta son kez uzatıldı. 30 Kasım'da son kez görüşülecek olan OHAL uygulamasının halen sürdüğü Diyarbakır ve Şırnak ile 19 ilçe, bin 61 köy ve bin 434 mezrada heyecanlı bekleyiş sürüyor. 12 Eylül 1980 askeri harekatının ardından sıkıyönetimle başlayan ve daha sonra Olağanüstü Hal ile devam eden, 23 yıllık uygulama 30 Kasım'da bitecek.

Reklam
Reklam