Diyarbakır'da sosyal riski azaltma projesi

DİYARBAKIR (İHA) - Türkiye'de ilk kez Diyarbakır'da, sokakta çalışan çocuklar için Avrupa standartlarında bir proje geliştirildi.

Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından yürütülecek olan "Mobil Ekip Projesi" sayesinde çöp toplayan yaklaşık 600 çocuk, maskeli ve özel kıyafetlerle çalışıp, istedikleri zaman kendileri için tahsis edilen seyyar mobil hizmet aracı içerisinde çay, kahve içip, ücretsiz olarak sıcak yemek yiyebilecek.

15 bin çocuğun sokaklarda çalıştığı Diyarbakır'da, Sosyal Riski Azaltma Projesi çerçevesinde uygulanacak olan mobil ekip sayesinde 50 çöp evinde çalışan 600 çocuk, modern bir şekilde hizmet verecek. Çöp toplarken bulaşıcı hastalıklara yakalanmamaları için çocuklar, yüzlerine maske takıp özel kıyafetler içerisinde çöp toplayacak. Mobil Ekip Projesi hakkında bilgi veren Diyarbakır Sosyal Hizmetler Şube Müdürü Remziye Arslan Ulaş, bu projeyle çöp toplayan çocukları aşama aşama sokaklardan kurtaracaklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Diyarbakır'da sokaklarda çalışan 15 bin çocuğun yaklaşık 600'ünün çöp toplayarak ailelerinin geçimini sağladığını belirten Ulaş, "Çöp toplayan çocuklara yönelik yapmış olduğumuz araştırmalarda şimdiye kadar 25 çöp ev tespit ettik. Bu evlerde 9-13 yaş arası çalışan 327 çocuğa ulaştık. Çalışmalarımız halen devam etmektedir. Kent genelinde 50 çöp ev bulunuyor. Bu evlerde yaklaşık 600 çocuğun çalıştığını tahmin ediyoruz. Büyük sorun olarak karşımızda duran sokakta çalışan çocukları topluma kazandırmak ve eğitimlerine devam etmelerini sağlamak için Sosyal Riski Azaltma Projesi kapsamında Mobil Ekip Projesi uygulamasına geçiyoruz. Büyükşehir Belediyesi, cenaze aracı olarak kullandığı otobüsü bize tahsis edecek. Bu otobüsü büyük bir tadilattan geçirdikten sonra otobüsün içini 2 oda haline dönüştürüp, dışını doğa resimleri ve hayata gülümseyen çocukların fotoğraflarıyla süsleyeceğiz. Otobüs içerisinde 1 psikiyatrist, 1 sağlık görevlisi ve 1 sosyal hizmetler uzmanı görev alacak. Seyyar halinde olacak otobüs, çöp toplayan çocukların çalıştığı alanda sürekli bulunacak. 2 ay içinde hayata geçecek olan proje kapsamında kentte bulunan 50 çöp ev, kontrol altında tutulup zamanla kentin dışına çıkartılacak. Bu çöp evlerinde çalışan çocukların yaşı 16'dan küçük olmayacak. Sokaklarda çöp toplayan çocuklara, bulaşıcı hastalıklara karşı mikrop kapmamaları için maske, eldiven ve özel kıyafet verilecek. Mobil ekip otobüsünü gören çocuklar, istedikleri zaman ücretsiz çay, kahve içip, sıcak yemek yiyebilecek. Amacımız bu projeyle çocukları sokaklardan kurtarmak. Avrupa'da benzer projeler yapılıyor. Bu proje Türkiye'de bir ilk olma özelliğini taşıyor" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Diyarbakır sokaklarında gece geç saatlere kadar çöp toplayarak çalışan yaklaşık 600 çocuk, topladıkları karton ve plastik maddeleri satarak ailelerine katkı sağlıyor.