Diyarbakır'da "Üniversite Köprülü Kavşağı" Açılışı

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Lafla işimiz yok. Kimileri kilometrelerce laf eder, bir arpa boyu yol yapar, AK

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Lafla işimiz yok. Kimileri kilometrelerce laf eder, bir arpa boyu yol yapar, AK Parti iktidarı da kilometrelerce yol yapar ancak bir arpa boyu laf söyler" dedi.

Bakan Yıldırım, Diyarbakır-Silvan Devlet Yolu üzerinde yapılan "Diyarbakır-Silvan Devlet Yolu Üniversite Köprülü Kavşağı"nın açılışı amacıyla düzenlenen törende, kültür, ilim ve kardeşliğin merkezi Diyarbakır'ın yeni bir hizmetle buluştuğunu söyledi.

Tarihi boyunca 30'a yakın medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır'ın bir üniversite şehri olduğunu, mevcut yolun üniversitenin itibarına yakışmadığını, onun için üniversite şehri Diyarbakır'a yakışacak ve Diyarbakır'ın Bitlis ve Siirt üzerindeki bağlantısını modern katlı kavşakla sağlayacak projeyi başlattıklarını anlatan Yıldırım, kavşağın 1 yıl gibi kısa sürede tamamlanarak hizmete açıldığını bildirdi.

Reklam
Reklam

İstanbul, Ankara ve İzmir'de olduğu gibi gayet güzel bir kavşak yapıldığını dile getiren Yıldırım, kavşak kollarının her tarafını da ağaçlandıracaklarını, Diyarbakır'ın girişinin çiçek bahçesine benzeyen güzel bir mekan haline geleceğini belirtti.

"Kardeşliğin başkentine de bu yakışır. Diyarbakır'a 12 kavşak yapılıyor. Bunun 3'ü bitti. Diğer 3'ünü bir iki ay içerisinde açacağız. Diğerleri de sonra açılacak. Bunlar için 200 milyon lira harcama yapılacak. Bu kadar para kavşaklara harcanır mı- Eğer mevzu Diyarbakır olursa daha fazlası da harcanır. Helalı hoş olsun" diyen Yıldırım, 80 yılda Diyarbakır'a 45 kilometre bölünmüş yol yapıldığını, bu ülke sevdalısı, gece gündüz demeden ülkenin kalkınması, Diyarbakır insanının kardeşliği ve mutluluğu için çalışan Recep Tayyip Erdoğan ve onun arkadaşlarının AK Parti iktidarının 10 yılda 327 kilometre bölünmüş yol yaptığını vurguladı.

-"Boşa zaman kaybetmeyeceğiz"-

Yıldırım, şöyle konuştu:

"Lafla işimiz yok. Kimileri kilometrelerce laf eder, bir arpa boyu yol yapar, AK Parti iktidarı da kilometrelerce yol yapar, ancak bir arpa boyu laf söyler. İşte bizim farkımız bu. Dağları deldik, Ferhat gibi çalıştık, Diyarbakır'ı Elazığ'a, Mardin'e, Batman'a, Siirt'e bağladık. Diyarbakır'ı sağından, solundan, kuzeyinden, güneyinden ülkenin diğer illerine bölünmüş yollarla bağladık. Yolları ördük, milleti birleştirdik. Doğu ile batıyı, kuzey ile güneyi kardeş yaptık. Bu ülkenin kardeşliğe, birliğe, beraberliğe ve düşmanlarını çatlatmaya ihtiyacı var. Bunun için çalışıyoruz. Her ne kadar bu hizmetler geldiğinde rahatsız olanlar olsa da bunların hepsi gelip geçicidir. Bunlar geleceğin büyük ve güçlü Türkiye'sinin doğum sancılarıdır. Bu terör belasının endişesinden birlikte evvel Allah geleceğiz. Beraber olacağız. Bu işin üstesinden geleceğiz. Başka çaremiz yok. Bu bölgede güçlü bir Türkiye olmak, Kürt'üyle, Türk'üyle bir ve beraber olmak, dimdik ayakta durmak mecburiyetindeyiz. Onun için çalışacağız, üreteceğiz, daha çok insanımızın yüzünü güldürecek hizmetler yapacağız. Boşa zaman kaybetmeyeceğiz."

Reklam
Reklam

-Atış alanı havaalanı olacak-

Diyarbakır'dan Elazığ'a Şanlıurfa'ya, Mardin ve Batman'a gitmek için çok güzel bir çevre yolu yaptıklarını, 13 kilometresinin bittiğini, 1,5 içerisinde 30 kilometrelik bölümü de ekleyeceklerine dikkat çeken Yıldırım, çevre yolunu Diyarbakır'a kazandıracaklarını, 300 kilometrelik yolu asfaltladıklarını, bunların tutarının 450 milyon lira olduğunu kaydetti.

Trilyondan aşağı iş olmadığını belirten Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:

"Diyarbakır'a nerede hizmet var diyenlere buradan selam olsun. Şuana kadar söylediklerim 1 katrilyonu geçti. 1 katrilyon da 15 devam eden projesi için. Yol, demiryolu proje çalışmaları var. Ama en önemlisi Diyarbakır'ın havaalanı kapalı havaalanı şeklindeydi. Diyarbakır'a yakışmayan bu uygulamayı artık sona erdirmek istedik. 2003 yılında 130 bin ziyaretçisi gelmiş, şimdi ise 1 milyon 800 bin olmuş. Ne kadar artış hesabı siz yapın. O kadar geliştikten sonra bir çözüm geliştirdik. Havaalanının öbür tarafına terminal yapacağız. Burası 'atış alanı' dediler. Neyin atış alanı efendim, şehrin içinde atış alanı mı olur- Hadi yürüyün bakalım. Boşalttık, tertemiz yaptık. Şimdi oraya atış alanı yerine havaalanı yapıyoruz. Türkiye'nin en modern havaalanlarından biri yapılacak. Batman'a güzel bir havaalanı yaptık. Milletvekili ve bakanlarımız sürekli başımıza kakıyor, Batman'a yaptınız, Diyarbakır'a yapmadınız diye. Diyarbakır'a 'daha iyisini yapacağız' dedik. Diyarbakır bu kadar bekledi, bir şeyi daha farklı yapmamız lazım dedik. Havaalanı Anadolu'da, İstanbul, Ankara ve İzmir'den sonra körüğü, köprüsü olan tek havaalanıdır. Aynı anda 10 uçak uçacak. 9 kilometre havaalanı yolu yapıyoruz. Havaalanı 400 trilyonluk bir yatırım. Diyarbakır'a yakışır mı, yakışır."

Reklam
Reklam

Yıldırım, "Elazığ'ın Keban'ı, Şanlıurfa'nın Atatürk Barajı, Diyarbakır'ın nesi var diyorlar. Diyarbakır'ın da Silvan Barajı var. Bu baraj onlara 5 basar" diyerek, Silvan Barajı'nın bolluk ve bereket demek olduğunu, barajın hizmete girmesiyle 1 yılda elde edilecek ilave tarımsal ürünün 900 trilyonunu bulacağını vurguladı.

-2 potamya birleşecek-

Sevgi yolunun 2 potamyayı birbiriyle, Rize'deki potamyayı Ortadoğu'daki Mezopotamya ile birleştirme yolu olduğunu bildiren Yıldırım, Karadeniz, Güneydoğu ve körfezi birbiriyle buluşturma yolu olduğuna dikkat çekti.

Yıldırım, 312 kilometrelik yolun 110 kilometresinin bittiğini, dünyanın ikinci büyük, Türkiye'nin en uzun çift tüneli Ovit Tüneli'nin de bu yol üzerinde yapıldığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Her biri 15 kilometrelik tünel. Eskiden tünel yapmak denilince tünel kim, biz kim diyorduk. Bir Bolu Dağı Tüneli'nde 19 sene girdik, tünelin ucundaki ışığı bir türlü göremedik. 11 hükümet, 19 bakan değişti. Bolu Dağı Tüneli'nde değişen hiç bir şey olmadı. Ama şimdi Türkiye 2 tane 15 kilometre toplam 30 kilometrelik tüneli 4 yılda tamamlayan bir ülke haline geldi. İşte Türkiye'nin nereden nereye geldiğini görmek isteyen Anadolu'ya, Karadeniz'e, Doğu'ya, Batıya gitsin. Daha da olmasın yurt dışına çıksın, tekrar geri gelsin. Türkiye'de yapılanlarla Avrupa'da yapılanları bir bir karşılaştırsın. İşte o zaman son 10 yılda yapılan hizmetlerin ne anlama geldiğini daha iyi göreceksiniz."

Reklam
Reklam

-Millete efendilik değil, hizmet gerekiyor-

Türkiye'yi baştan başa bölünmüş yollarla donattıklarını, 80 yılda 6 bin kilometre bölünmüş yol yapılabildiğini, bunun üzerine 16 bin 200 kilometre daha yol ilave ettiklerini söyleyen Yıldırım, millete efendilik değil, hizmet gerektiğini aktardı.

Diyarbakır'ın tarihi köprülerini bir bir onardıklarını, 32 yeni köprü yaptıklarını bildiren Yıldırım, şöyle dedi:

"Bu ülke üzerinde oyun kurmaya çalışanlar, ülkemizdeki birlik ve beraberliği, 75 milyonun kardeşliğini bozmaya çalışanlar, bir kez daha iyi bilmelidir ki; bin yıldan beri bu topraklarda kader birliği yapmış, Çanakkale'de, Sarıkamış'ta, Balkanlarda, Dumlupınar'da ülkemizin geleceği için hayatını omuz omuza Kürt'üyle, Türk'üyle birlikte mücadele etmiş, bu büyük milleti bölmeye, birbirleriyle düşman yapmaya hiç kimsenin gücü de hayali de yetmez. Bu kardeşlik devam edecektir. Sıkıntılarımız, sorunlarımız olsa da konuşacağız, danışacağız, bir olacağız, beraber olacağız. Bu işlerin üstesinden geleceğiz. Bunun tek yolu da ülke için çalışmak, insanımız için üretmek, Diyarbakır'ın sesine kulak vermek, hizmetkarı olmak, hizmet etmek, doğuya, batıya, kuzeye, güneye hizmet etmekten geçiyor. Köşesinde ahkam keserek ülkenin gerçekliğinden kopuk, çözümler ortaya koyunlar, bu ülkenin nasıl bu günlere geldiğini, geleceğe Cumhuriyetin 100. yılına hangi hedeflerle yürüdüğünü bilmeyenler, bunun derdinde olmayanlar, bu ülke için fazla bir şey yapmayacak. Bunu Diyarbakırlı bugün dünden daha iyi görüyor, yarın bugünden daha iyi görecek."

Reklam
Reklam

Bakan Yıldırım, konuşmasının son bölümünde Cahit Sıtkı Tarancı'nın "Memleket İsterim" şiirinden dizeler okuyarak, "Memleketimizi, Diyarbakır'ı, Türkiye'yi, Türk insanını, Türkiye özlemini her halde hiç kimse bundan daha güzel ifade edemez" şeklinde konuştu.

(Sürecek)

Muhabir: Nurten Aslan - Sema Kaplan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz