Diyarbakır'da yapılan ankete göre en yüksek başlık parası 250 bin TL

Dicle Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından yapılan ‘Erken Yaş Evliliği Diyarbakır Örneği’ isimli araştırmaya göre,...

Dicle Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından yapılan ‘Erken Yaş Evliliği Diyarbakır Örneği’ isimli araştırmaya göre, Diyarbakır’da şu ana kadar alınan en yüksek başlık paralarından birinin 250 bin lira olduğunu ortaya koydu.
Diyarbakır’da erken evlilik ve evlilik problemlerini ortaya koymak için 17-65 yaş arasındaki 456 kadınla anket yapıldı. Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği konferans salonunda araştırmanın sonuçlarını açıklayan Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasin Bez, il genelinde evli kadınlarla yapılan anketin sonuçlarını açıkladı.
Diyarbakır’daki başlık parasıyla ilgili sonuçları da değerlendiren Bez, 18 yaş altında evlenen kadınların başlık paralarının, en yüksek kesim olduğunu söyledi. Anket çalışmasında başlık paralarıyla ilgili olarak da sorular yönelttiklerini dile getiren Bez, en yüksek başlık paralarından bir tanesinin 250 bin lira olduğunu ifade etti. Bez, “Bu başlık parası ankete göre en yüksek başlıklarından biri olarak duruyor. 100 bin liralık başlık parası da bulunuyor.” dedi.
Erken yaşta evliliklerle ilgili olarak bir çok problem olduğuna da dikkat çeken Bez, ankete katılanların yüzde 37’sinin, 18 yaşından önce evlendiğini kaydetti. Erken yaşta evlenenlerin yarısının ise 15 yaşından önce evlendiğini belirten Bez, “En erken evlenen kadınlardan birisinin 13 yaşında gebe kaldığını öğrendik. En küçük yaşta evlenen kadının yaşı da 10 olarak görünüyor anket sonuçlarında.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

“ERKEN YAŞTA EVLENLERİN BAŞLIK PARASI DAHA FAZLA”
Erken yaşta evlenen kadınların başlık paralarının daha fazla olduğuna vurgu yapan Bez, ayrıca bu tür evliliklerde berdel olayının da 18 yaşından büyük kadınlara göre daha fazla olduğunu dile getirdi. Ayrıca, ankete katılan kadınlara, evlendiklerinde kocalarının yaşını dolaylı olarak sorduklarını kaydeden Bez, 18 yaşından küçük erkeklerin oranının ise yüzde 5 olduğunu anlattı.
Erken yaşta evlenenlerin, 18 yaşından sonra evlenen kadınlara göre daha fazla çocuk sahibi olduğunu söyleyen Bez, şunları ifade etti: “18 yaşından önce evlenen kadınların daha fazla düşük yaptığını öğrendik. Ayrıca, bu kadınların daha fazla çocuğu oluyordu. 18 yaşından sonra evlenen kadınlarda ise bu durum farklı. Daha az düşük yapıyorlarken daha az çocukları oluyor.”
Araştırmada, kadınların yaklaşık dörtte birinin, ailesi istediğinden dolayı evlendiğini belirten Bez, sevdiği veya mutlu olacağını düşündüğü için evlenenlerin oranının ise yüzde 46 olduğunu vurguladı.

“18 YAŞINDAN ÖNCE EVLENEN KADINLARIN GÖRÜŞLERİNE DAHA AZ BAŞVURULUYOR”
Görücü usulü ve ikna olarak evlenenlerin oranının yüzde 85 olduğuna dikkat çeken Bez, şöyle dedi: “Sonuç olarak, bu çalışma ile Diyarbakır ilinde yaşamakta olan evli kadınların aile, evlilik ve istismar ile ilgili durumları tespit edilmiştir. Erken yaşta evlenenlerin, evlenmeden önce daha fakir olduğu, fiziksel ve sözel istismara daha fazla maruz kaldığı anlaşılmıştır. Başlık parası, berdel veya beşik kertmesi ve akraba evliliği gibi uygulamaların, erken yaşta evlenmeyle ilişkili olduğu gözlemlenmiştir. Bu kadınların daha fazla çocuğa sahip olduğu ve daha fazla düşük yaptığı ve ayrıca, bu kadınlarda psikosomatik şikayetlerin çok daha sık gözlemlendiği söylenebilir.” Bez, erken yaşta evlenen kadınların evlilikleriyle ilgili görüşlerine daha fazla başvurulduğunu sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz