Diyarbakırlı iş adamları Fas’tan projelerle döndü

Türkiye–Fas İş Adamları Derneğinin davetlisi olarak Fas’ı ziyaret eden Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği (DİGİAD) üyeleri...

Türkiye–Fas İş Adamları Derneğinin davetlisi olarak Fas’ı ziyaret eden Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği (DİGİAD) üyeleri ciddi projelerle yurda döndü.

Türkiye’den gelen işadamları ile Faslı partnerlerinin buluşması için ülkenin ikinci büyük sanayi şehri olan El Jadida’da ticaret odası tarafından forum düzenlendi.

Programa Al Jadida Ticaret Odası Başkanı Mohamed Abou el Haoul, Yatırım Bakanlığı eyalet temsilcileri, Türkiye - Fas İş Adamları Derneği (TÜFİAD) Genel Sekreteri Gökmen Ertaş, Fas’taki partilerin temsilcileri ve milletvekilleri de katıldı.

Reklam
Reklam

Performansı, reform ve yenilikleriyle Fas’a farklı bir vizyon kazandıran Kral 6. Muhammed’e teşekkür eden TÜFİAD Genel Sekreteri Gökmen Ertaş, iki ülke arasındaki münasebetlerin sürekli arttığını söyledi.

İş potansiyeli itibariyle Fas’ın Türkiye’nin Özal dönemine benzediğini anlatan Ertaş, ülkenin fırsatlarla dolu olduğunu misafirlerle paylaştı. Serbest ticaret anlaşmasının hayata geçmesiyle 2015 sonunda bir çok üründeki gümrük oranının sıfırlanacağını anlatan Ertaş, pazar payı daralmadan Faslı işadamlarıyla iş birliği yapılması çağrısında bulundu.

VERDİĞİMİZ REFERANSLAR ÖNEMLİ

TUSKON’dan aldıkları destekle her sene 500 işadamını Fas’ta, 300 iş adamını da Türkiye’de misafir ettiklerini anlatan Ertaş, her ay 20 kadar iş anlaşmasına vesile olduklarını kaydetti.

Ertaş, “Verdiğimiz referanslar gerek Fas’lı gerekse Türk İş adamları nezdinde ciddi önem arz ediyor. İki ülke arasındaki toplam ticaret hacminin 1.2 milyar dolar olması gerçek potansiyeli yansıtmıyor. Hedefimiz bunu iki katına çıkartmak.” dedi.

Reklam
Reklam

Al Jadida Ticaret Odası Başkanı Mohamed Abou el Haoul da, Türkiye’deki büyüme hızı ve istikrarın takdire şayan olduğunu kaydetti.

Fas’ın genç ve dinamik nüfusu itibariyle Türkiye’ye çok benzediğini dile getiren Mohamed Abou el Haoul, ilerleyen yıllarda kendilerinin de aynı oranda ivmeyi yakalayacaklarını, bu süreçte örnek alınacak ülkenin Türkiye olduğunu belirtti. Başkan, TUSKON’la yaptıkları iş birliği sayesinde iki ülke arasındaki ticaret hacminin hızla artacağını söyledi.

FAS İLE TÜRKİYE ARASINDA ÇOK BENZERLİK VAR

Yatırım Bakanlığı Eyalet Temsilcisi Ali Bennis ise iş adamlarına geniş kapsamlı bir sunum yaparak bölge ve ülke hakkında bilgi verdi. Fas’ın imkanlarını anlatan Bennis, teşviklerin kaçırılmaz fırsat olduğunu söyledi.

Şirket kuran firmaların vergiden ve personel sigortalarından muaf olduğunu, gümrükten geçirecekleri makinelere 5 yıl süreyle yüzde sıfır vergi uygulandığını kaydeden Bennis, Diyarbakırlı iş adamlarına yatırım çağrısı yaptı.

DİGİAD Başkan Yardımcısı Saki Kalender de, Fas ile Türkiye arasındaki benzerliklere dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Şehircilik anlayışı ve kültürel yapının neredeyse aynı olduğunu belirten Kalender, “Faslı kardeşlerimizin misafirperver ve paylaşımcı tavırlarından etkilendik. Arkadaşlarımız Türkiye’ye ciddi projelerle dönecekler.” dedi.

KOSGEB’in desteğiyle gerçekleşen geziyi organize eden Mezopotamya Tur Genel Müdürü Emrullah Bademci, Diyarbakırlı iş adamlarının önümüzdeki günlerde Bosna Hersek ve Arnavutluk’u da ziyaret ederek incelemelerde bulunacağını söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: