Diyarbakırlı öğrenciler, 'organik güneş pili' ile Türkiye ikincisi oldu

Sürekli eylem ve gösteri haberleriyle gündeme gelen Diyarbakır'da Yenişehir ilçesindeki Rekabet Kurumu Cumhuriyet Fen Lisesi...

Sürekli eylem ve gösteri haberleriyle gündeme gelen Diyarbakır'da Yenişehir ilçesindeki Rekabet Kurumu Cumhuriyet Fen Lisesi öğrencileri elde ettikleri başarılarla dikkat çekiyor. 11. sınıf öğrencileri Muhammet Baltık ve Şeyhmus Kavak’ın ürettiği 'Temiz Alternatif Enerji Organik Güneş Pili Projesi' Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu(TÜBİTAK)’nun organize ettiği yarışmada Türkiye ikinciliğini elde etti.
TÜBİTAK’ın 'Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri' yarışmasına hazırlanan öğrenciler, hafta sonunu ve derslerden kalan boş zamanlarını laboratuvarda geçirerek proje hazırladı. Temiz Alternatif Enerjisi Organik Güneş Pili projesiyle önce Malatya bölgesinde birincilik elde eden öğrenciler, daha sonra Ankara’ya davet edildi. Kimya dalında Türkiye ikinciliğini kazanan öğrenciler, danışman hocalarıyla birlikte toplam 5 bin liralık ödülün sahibi oldu. Öğrenciler, üniversite sınavında ek 17 puan almaya da hak kazandı.
Öğrencilerden Muhammet Baltık, günümüzün en büyük problemleri arasında yer alan fosil yakıtların doğayı kirlettiğini belirtti. Yaptıkları projede güneş pillerinden enerji elde etmeyi hedeflediklerini söyleyen Baltık, doğayı kirletmeden kesintisiz bir enerji elde edilebildiğini ifade etti.
Projeyi geliştirirken normal güneş pillerinde olmayan bir maddeyi kullandıklarını anlatan Baltık, “İcat ettiğimiz güneş pillerinde metil kırmızısı kullandık. Böylece daha fazla enerji elde ettik.” dedi. Okulda her sene projelerin hazırlandığını dile getiren Baltık, arkadaşı Şeyhmus Kavak ile birlikte bir girişimde bulunduklarını belirtti.
Projeyi yaptıklarında çeşitli zorluklarla karşılaştıklarını kaydeden Baltık, “Kimya sürekli deneyerek öğrenilen bir bilim dalıdır. 1 yıla yakın bir süredir proje üzerinde durduk. Sonucunda projemiz için Ankara’ya davet edildik. Elde ettiğimiz başarı bizim için çok önemli.” dedi.
Eylül ayında proje çalışmalarına başladıklarını ifade eden Baltık, proje için dersleri aksatmamak kaydıyla ders sonlarında ve geriye kalan zamanlarda çalışma yaptıklarını anlattı.
Şeyhmus Kavak ise projedeki eksiklikleri kimya öğretmenlerinden ve Dicle Üniversitesi Kimya Laboratuvarları'ndan yararlanarak tamamlamaya çalıştıklarını kaydetti.
Yapamadıkları bölümleri tekrar tekrar çalıştıklarını vurgulayan Kavak, şunları söyledi: “Akımın geçmediği durumlarda tekrar çalışmalar yaptık. Diğer güneş pillerinden farklı olarak maliyetini metil kırmızı kullanarak düşürdük. Normal güneş pillerinde ise karbon 60’tan dolayı fiyatı çok artıyordu. Bizim yaptığımız güneş piliyle üretim maliyetini çok düşürdük. Aldığımız dereceden dolayı da üniversite sınavlarında verilecek ek puandan dolayı çok mutlu olduk. Çalışmanın karşılığını aldık."
Rekabet Kurumu Cumhuriyet Fen Lisesi geçtiğimiz yıllarda elde ettiği başarılarla adından söz ettirdi. Geçen yıl MEF Okulları proje yarışmasında da jüri özel ödülü elde eden okul, daha önce de Gaziantep SODES Bilim-Kültür Yarışmasında birincilik elde ederek cumhuriyet altını kazanmıştı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz