Diyet Uzmanlarından Ramazan'da Sağlıklı Beslenmenin Püf Noktaları

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte yerleşik beslenme alışkanlıklarının değiştiğini belirten diyet uzmanları, Ramazan'da sağlıklı beslenmenin püf...

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte yerleşik beslenme alışkanlıklarının değiştiğini belirten diyet uzmanları, Ramazan'da sağlıklı beslenmenin püf noktalarını anlattı.

Diyet uzmanları, oruçta nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatarak, "Orucunuzu 2-3 adet hurmayla birlikte 1-2 bardak su ile açın. Orucunuzu açtıktan sonra 10 dakika bekleyin, dinlenin sonra çorba ile devam edin. Mutlaka sahura kalkın. Ramazan'ın ikinci haftasından sonra da yavaşlayacak olan metabolizmanızı öğün atlayarak daha da yavaşlatmayın. Bir bardak su içip niyetlenmeyin. Sahuru erken kahvaltı gibi düşünüp sağlıklı, doğru besinlerle hazırlanmış kahvaltınızı yapın" ifadelerini kaydettiler.

Reklam
Reklam

Tüketilecek besinlerin iftar ve sahur arasında 4-5 öğüne bölünmesini öneren uzmanlar, çay ve kahve tüketiminin yemekten 1 saat sonraya bırakılmasını, bunlar yerine rahatlatıp dinlendirecek ve sindirime yardımcı olacak olan bitki çaylarının tercih edilmesini önerdiler. Günlük su ihtiyacının öğün aralarına yayılmasını, yemeklerle birlikte su içilmemesini, tulumba tatlısı, künefe, revani gibi ağır tatlılar yerine yöreye özgü şıllık tatlısı ile sütlü tatlıların tercih edilmesini tavsiye eden uzmanlar, lokmaların yutulmadan tadına vararak yavaş yavaş yenmesini belirttiler.

Ramazan'da değişen öğün sayısının nasıl dengeleneceğine de değinen uzmanlar, sağlıklı bir bireyin gün içinde 3 ana 3 ara öğün olmak üzere 2,5-3 saat ara ile 6 öğün beslenmesi gerektiğini, Ramazan'da birçok kişinin öğün sayısını iftar ve sahur olmak üzere 2'ye düşürdüğünü ve bunun çok tehlikeli olduğunu hatırlattılar.

"İftarda sofraya oturup bir anda yediğimiz yemekleri öğünlere dağıtın. Çorba, ana yemek, tatlı ve meyve aralarında birer saat boşluk bırakın. Bir anda oturup her şeyi yeme alışkanlığını hayatımızdan çıkarmamız gerekiyor" diyen uzmanlar, "Sahurda 1 adet yumurta ile hazırlanmış peynirli menemen veya omlet, 2-3 ince dilim tam buğday ekmeği veya pide, 1 su bardağı süt, 1 karper büyüklüğünde beyaz peynir-domates-salatalık-yağsız yeşil söğüş-2 adet tam ceviz içi veya 8-10 adet fındık veya badem yenilmesi gerekir" dediler.

Reklam
Reklam

İftarda da hurma ve suyla orucu açtıktan 5-10 dakika sonra 1 kase mercimek çorbası içilmesini, bunun posa alımı ve sindirim açısından önemli olduğunu belirten uzmanlar, şu bilgileri verdiler:

"1 ince dilim tam buğday ekmeği, bol yeşillikli az yağlı salata tüketin. Çorbanızı içtikten 10-15 dakika sonra, 2 köfte büyüklüğünde ızgara tavuk, balık veya kırmızı et yiyin. 6 yemek kaşığı etsiz sebze yemeği, bol yeşillikli az yağlı salata, 1 kase yoğurt veya 1 su bardağı ayran, 1 ince dilim tam buğday ekmeği ile iftarı tamamlayın. İftardan 1 saat sonra bir top dondurma ile meyve tatlısı veya sütlü tatlı çeşitlerinden herhangi biri ile devam edin. Tatlınızı yedikten 1 saat sonra 2 porsiyon meyve ile devam edin."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz