Denizli Özel Tekden Hastanesi diyetisyeni Ceren Akkuş, “Sahurda ne kadar çok yersem, gündüz o kadar geç acıkırım.” düşüncesin yanlış olduğunu ifade ederek, acıkma hissini geciktirmenin, tamamen yenen besinlerin türüyle alâkalı olduğunu söyledi. Yüksek oranda protein içeren besinlerin, karbonhidrat ağırlıklı olanlara göre daha geç parçalanıp kana karıştığını anlatan Akkuş, “Proteinli besinlerin uzun süre midede kalıyor olması, ani kan şekeri düşmesinin önüne geçiyor ve gün içinde bizi acıkmadan ayakta tutuyor.” dedi.
'SAHURDA PROTEİN DEPOSU OLAN YUMURTA YİYİN'
Erken yapılan kahvaltı olarak da nitelendirilen sahurda, protein özelliğine sahip yumurtaya mutlaka yer verilmesi gerektiğini ifade eden diyetisyen Akkuş, “Yumurtayı tek başına olabileceği gibi peynirli omlet şeklinde veya sebzelerle zenginleştirerek menemen olarak da yiyebiliriz. Peynir eklenmiş olması protein, sebze eklenmesi ise yine tokluk sağlaması açısından önemli bir bileşen olan posa miktarını artırmaktadır. Posa, sebze ve meyvelerin ince bağırsak enzimleri tarafından sindirilemeyen kısmıdır. Sindirilemediği için uzun süre midede kalarak tokluk hissimizin artmasına yardımcı olmaktadır. Diyet posasının en zengin kaynakları kuru baklagiller, tahıllar, yağlı tohumlar, sebzeler ve meyvelerdir. Sahurda kepekli veya tam buğday ekmeği, mercimek çorbası, yeşil salata, ceviz, badem ve meyve yiyerek, menüyü posadan zengin hale getirebiliriz.” şeklinde konuştu.
'İFTARDA ÇORBA İÇİN'
İftar ile sahur arasında çok kısa bir süre olması sebebiyle çoğu zaman gerektiği miktarda su içilmediğini vurgulayan Ceren Akkuş, “Kadınların günlük sıvı gereksinimi 2,7 litre, erkeklerin 3,7 litredir. Mevcut kısıtlı süreyi olabildiğince verimli kullanıp bunu karşılamaya çalışmalıdır. İhtiyacın 1–2 litresi suyla karşılanırken kalan kısmı diğer sıvı gıdalarla tamamlanmaktadır. İftarda çorbaya yer vermek, hem sıvı ihtiyacının karşılanması hem de oruç bitiminde midemiz için hafif bir başlangıç olması açısından oldukça önemlidir. Bunun dışında ayran, komposto, bitki çayları, sulu meyveler de sıvı alımına katkı sağlamaktadır.” dedi.
Asitli ve şekerli içecekler boş mideyi rahatsız edeceğinden tercih edilmemesi gerektiğini söyleyen diyetisyen Akkuş, şunları kaydetti: “Karşılanması gereken sıvı ihtiyacı birdenbire değil, azar azar ve sık sık alınarak giderilmelidir. Ayrıca sahur süresince en az 1 litre su içilmelidir. Sıvı miktarı karşılanmış olsa bile ihtiyacı daha da artıran tuzlu, salamura edilmiş, kızartılmış besinlerden veya şekerli hamur tatlılarından uzak durmak gerekir. Tatlı yeme isteği duyulursa sütlü hafif tatlılardan güllaç ve keşkül gibi olanlar, ayrıca karpuz ve şeftali gibi sulu meyveler yenebilir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz