Diyetisyenlerden Obezite Uyarısı

Çağın en büyük hastalıklarından biri olarak nitelendirilen obezite, son yıllarda özellikle orta yaşlı vatandaşlarda artarak...

Çağın en büyük hastalıklarından biri olarak nitelendirilen obezite, son yıllarda özellikle orta yaşlı vatandaşlarda artarak görülürken, diyetisyenler durumun her geçen gün daha kötüye gittiğini belirtti.

Obezitenin insan sağlığını tehdit ettiğini belirten diyetisyen Deniz Berksoy, "Ülkemizde son yapılan araştırmalarda nüfusun önemli bir kısmının obez olduğu öğrenildi. Bu gerçekten son derece önemli bir sorun. En önemlisi de obezite artık bir hastalık oldu. Dünya Sağlık Örgütü bunun bir hastalık olduğunu resmen ilan etti. Dünya üzerinde bir çok merkez bu konuda insanları tedavi etmeye başladı. Biz diyetisyenler de bunun bir parçasıyız" dedi.

Reklam
Reklam

"EN ÖNEMLİ FAKTÖR BESLENME ALIŞKANLIĞI"

Obezitenin başlamasının beslenme şeklinden kaynaklandığını vurgulayan Berksoy, "Obezitede en önemli faktör beslenme alışkanlığı. Özellikle Türk halkı olarak hamur işi, kurabiyeler, pasta ve böreklere çok düşkünüz. Bu tür beslenme şeklini obezitenin başlangıcı olarak tanımlıyoruz. Bunların dışında ülkemizde şeker ve tuz üretimi de çok fazla. Bunlarda obeziteyi tetikleyen unsurlardan. Özellikle şeker ve tuz grubunu hayatımızdan çıkarmamız gerekiyor. Gazlı içeceklerde özellikle kola, başta olmak üzere uzak durmamız gereken gıdaların başında geliyor. Çalışan insanlarda ise durum biraz farklı. Özellikle masa başı işlerde çalışanlar sürekli oturdukları için, egzersizden uzak durdukları için obezite başlangıcı olarak kilo alımı başlayabiliyor" diye konuştu.

"OKUL KANTİNLERİNDEN FAST FOOD UZAKLAŞTIRILMALI"

Küçük yaşlarda oluşan obeziteyi okul kantinlerinde satılan gıdalara bağlayan Berksoy, fast food satışının okul kantinlerinden uzaklaştırılması gerektiğini kaydederek, "Hızlı ve çabuk yemek anlamına gelen fast food, kantinlerden uzaklaştırılmalı. Kısa öğle tatillerinde çabuk yemek yemek isteyen çocuklar bu beslenme şekliyle kilo almaya ve ileri dönemde de obezite yaşamaya mahkum bırakılıyorlar. Hamburger, pizza, döner gibi gıdalardaki yüksek orandaki yağ, özellikle genç bünyelerde daha çabuk yer yapıyor. Ailelerin bu konuda eğitim alması gerekiyor. Çünkü çocukluk obezitesi, yetişkin obezitesine kıyasla daha tehlikeli bir durum oluşturabiliyor" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Ebeveynlerin çocuklarına fast food konusunda bilgi vermesi gerektiğini aktaran Berksoy, mutlaka diyetisyenler ve uzmanlardan görüş alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz