Diyetisyenlerden 'sahur' uyarısı

Mersin Il Saglik Mudurlugu Egitim Subesi Diyetisyeni Umit Hisir, oruc tutanlarin mutlaka sahura yapmalari gerektigini, bu durumun da sagligin korunmasi acisindan oldukca onemli oldugunu soyledi.

MERSIN (IHA) - Mersin Il Saglik Mudurlugu Egitim Subesi Diyetisyeni Umit Hisir, oruc tutanlarin mutlaka sahura yapmalari gerektigini, bu durumun da sagligin korunmasi acisindan oldukca onemli oldugunu soyledi. Hisir, sahurdaysa sut, yogurt, peynir gibi besinlerden olusan hafif bir kahvalti yapilmasini onerdi.

Ramazan Ayi'nin, Turk toplumunda oldukca onemli bir yeri olduguna dikkat ceken Umit Hisir, dini inanisin bir geregi olarak tutulan oruclara bagli olarak, bireylerin gunluk yasantilarinda onemli degisiklikler oldugunu anlatti. Hisir, Ramazan Ayi'nda yapilan en onemli beslenme degisiklikleri arasinda oruc tutan kisilerin, gunluk beslenme sekli ve ogun sayisinin degistirilerek, 3 ogun olan gunluk beslenme duzeninin 2 ogune indirilmesinin yaninda ozellikle hamur isleri, tatli, kirmizi et, ekmek, pilav ve makarna tuketimini arttirdigini vurguladi. Oruc tutarken saglikli ve cesitli besin secenekleriyle yeterli ve dengeli beslenmenin saglanmasi gerektigini kaydeden Hisir, Ramazan Ayi'nda bireylerin yas, cinsiyet ve fiziksel aktivitelerine gore gunluk almalari gereken enerji, protein, karbonhidrat, yag, vitamin ve mineral oranlarinin degismedigi ve bu sure zarfinda da sagligin korunmasi acisindan yeterli ve dengeli beslenmenin gerekli oldugunun unutulmamasini istedi.

Reklam
Reklam

Ramazan'in yemek kulturu acisindan en bilinen ozelliginin; sofradaki cesitlilik ve bolluk oldugunu ifade eden Hisir, "Iftar sofralarinda bir insana yetecek yemegin 2-3 kat fazlasi bulunabilmektedir. Kan sekeri cok dusuk oldugundan kisa surede cok miktarda besin tuketme istegi dogmaktadir. Yapilan en buyuk hatalardan birisi de cok hizli bir sekilde, cok yuksek miktarda besin tuketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Cok hizli yemek yendiginde bu sure zarfinda yuksek miktarda, enerjisi yuksek besinler yenilebilir ve bu durum ilerleyen gunlerde kilo alimina da zemin hazirlar. Bu nedenle iftar yemegini yavas yavas yiyip yediklerimizi iyi cignememiz sindirim sistemimize yardimci olmamizi saglayacaktir" dedi.

Iftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltiliklar veya corba gibi hafif yemeklerle baslanilmasi tavsiyesinde bulunan Umit Hisir, bunun yaninda 10-15 dakika sonra az yagli et yemegi, sebze yemegi veya salatayla devam edilmesi uyarisinda bulundu. Enerji veren ancak kan sekerini dengeli bir bicimde yukselten; beyaz ekmek, pirinc pilavi gibi glisemik indeksi yuksek olan gidalar yerine bulgur pilavi, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posali besinlerin tercih edilmesi gerektigini dile getiren Hisir,

Reklam
Reklam

"Sahura kalkmadan oruc tutmak zararli mi?" sorusuna da yanit verdi.

Oruc tutanlarin mutlaka sahura yapmalarinin, sagligin korunmasi noktasinda oldukca onemli oldugunu savunan Hisir, sahurdaysa; sut, yogurt, peynir gibi besinlerden olusan hafif bir kahvalti yapilmali ya da corba, sebze ve zeytinyagli yemeklerden olusan bir ogun tercih edilmesi gerektigini soyledi. Hisir, "Ancak gun icerisinde asiri acikma problemi olanlarin midenin bosalma suresini uzatarak acikmayi geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavi gibi yemekleri tuketmesi; asiri yagli, tuzlu ve agir yemekler ile unlu gidalardan uzak durulmasi uygundur" dedi