Diz kireçlenmesi kader değil

Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Gülnur Taşcı Bozbaş, vücudun en fazla yükünü taşıyan eklemlerin başında gelen dizlerin hemen hemen her yaşta problem oluşturabileceğini vurguladı.

Bozbaş, özellikle orta yaşlarda dizleri kırarak yapılan aktiviteler esnasında duyulan çıtırdama sesleri karşılaşılan problemlerin büyük bir çoğunluğunu oluşturduğunu öne sürdü.

Dizden ses gelmesi ve ağrının olması durumunda kireçlenmenin olabilme ihtimalinin yüksek olduğunu ve durumun araştırılması gerektiğini de dikkat çeken Taşcı Bozbaş, "Diz kapağının arkasını döşeyen kıkırdağın yıpranmasının ilk bulgusu dizden ses gelmesidir. Bu ses büyük oranda diz kapağı kıkırdağının yüzeyinin bozulması ve hareket halinde bu bozuk yüzeyin karşı kemiklere sürtmesinden kaynaklanır. Dizden ses gelmesi özelikle 30-45 gibi orta yaşlarda ortaya çıkarsa erken kireçlenmenin habercisidir. Sesle birlikte ağrı varsa ve bu ağrı özellikle oturup kalkmalarda, diz kırarak yapılan aktivitelerden sonra oluşuyorsa mutlaka araştırılmalıdır. Diz kireçlenmesi rahatsızlığında öncelikli olarak diz eklemlerindeki kıkırdaklar dejenere olmaya başlar. Bunu eklem sıvısının azalması ve buna bağlı olarak eklemlerin daha hızlı aşınması takip eder. İlk fark edilen dönemde uygulanan tedavi yöntemleri çoğunlukla başarılıdır” dedi.

Reklam
Reklam

Diz kireçlenmesinin en önemli sebebinin yaş faktörü olduğunu öne süren Taşçı Bozbaş, "Yaşlanma dışında; genetik yatkınlık, kilo, aşırı kullanma, diz yapısında çocukluktan var olan ya da sonradan gelişen bozulma, travma ve diz ameliyatları sayılabilir. Kireçlenen bir dizde; şiş, şekli bozulmuş ve çarpıklaşmış bir görünüm ileri aşamalarda vardır. Dizde ağrı, yürüme güçlüğü ve hareket güçlüğü oluşur” diye konuştu.

KİREÇLENMEYE KARŞI FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON

Kireçlenmede tedavi hastanın radyolojik bulgularına değil şikayetlerine yönelik planlanması gerektiğini dile getiren,Taşçı Bozbaş, "Hastanın ağrısını geçiren ve hayat standardını düzelten en basit tedavi en doğru tedavidir denilebilir. Tedavi de amaç; eklemin sorunlu tüm dokularını tedavi etmek, ağrıyı azaltmak ve doğal iyileşme sağlanmaktır. Tedavide önemli unsurlardan biri de diz koruma prensiplerinin uygulanmasını ve günde en az iki defa 10'ar dakika hekim ve fizyoterapist kontrolünde yapılan egzersizlerdir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon kireçlenmelerin başlangıç evrelerinde ve özellikle de diz kapağı altındaki kireçlenmelerde çok etkili olabilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon eklem mobilitesini artırmanın yanında ağrıyı da azaltır”

Reklam
Reklam

Kireçlenmeye karşı dizleri korumak için önerilerde de bulunan Taşçı Bozbaş, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Hareket edin. Ofis ortamında oturarak bile çalışıyor olsanız, mutlaka saat başı ayağa kalkarak biraz yürüyün. Fazla kilolarınızı verin, ideal kilonuzu koruyun. Çömelirken ve doğrulurken, bir yere otururken ve kalkarken kollarınızı kullanın dizlerinizi fazla kırmamaya çalışın. Ağır yük taşımayın. Uzun süre yürümek ve ayakta durmaktan kaçının. Yumuşak tabanlı ve düz topuklu ayakkabı giyin. Bacak kaslarınızı düzenli olarak çalıştırın. Dizlerinizi sert zeminler üzerine koymayın” (İHA)

Anahtar Kelimeler: