Dizel otomobil kullanımının yararları

İSTANBUL (İHA) - Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Genel Koordinatörü Eda Arzu Bayrak, 2004 yılının ilk 2 ayında 4 milyon 733 bin adede ulaşan otomobil parkında dizel oranının her yüzde 10'luk artışının, ekonomiye 1.2 milyar dolarlık döviz katkısı veya başka bir değişle döviz tasarrufu sağlayacağını belirterek, orta dönemde otomobil parkının yüzde 50'sinin dizel otomobil olması halinde Türkiye ekonomisinin yılda yaklaşık 6 milyar dolarlık döviz tasarrufu sağlayacağını kaydetti. Bayrak, "Dizel araç satışlarını teşvik etmek amacıyla Hükümet, dizel araçlar için ÖTV vergisinde indirim yapmalıdır. Maliye'nin bu uygulama ile karşılayacağı vergi kaybı,dizel yakıt kullanımı ile kazanılacak döviz ile kat kat geri dönecektir" dedi.

Reklam
Reklam

OYDER Genel Koordinatörü Eda Arzu Bayrak, dizel otomobil kullanımının ülke ekonomisine katkısını değerlendirdi. Türkiye petrol ihtiyacının yüzde 80'inden fazlasını ithalatla karşılayan bir ülke olması nedeniyle petrolde dışa bağımlı olduğunu hatırlatan Bayrak, "Bu nedenle, petrol ürünlerinde yapılan tasarruf ülke ekonomisi için son derece önem arz etmektedir. 2000 - 2003 yılları arasında petrol ve petrol ürünleri ile petrol gazları ve doğal gaz ithalatına toplam 35.4 milyar dolar döviz ödenmiş olup petrol ve türevleri ithalatının toplam ülke ithalatına oranı ortalama yüzde 16 olarak gerçekleşmiştir" diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE DİZEL OTOMOBİL SATIŞLARININ PAYI ÇOK KÜÇÜK KALMIŞTIR" Karayolu taşımacılığında benzin ve motorin tüketimi hakkında da bilgi veren OYDER Genel Koordinatörü Bayrak, "Karayolu yolcu ve yük taşımacılığında kullanılan benzin ve motorin miktarları yıllar itibariyle kendi içindeki oranları değişmekle beraber, yıllık toplam tüketim 12 milyon metrik ton olarak gerçekleşmektedir. Toplam benzin tüketimi içinde normal benzinin payı yüzde 60'lardan yüzde sıfıra inerken, süper benzinin payı yüzde 39'a kurşunsuz benzinin payı da yüzde 61'e çıkmıştır. Diğer taraftan toplam yakıt tüketiminde benzinin payı azalırken dizel kullanımı artmaktadır. Nitekim 1995 yılında motorin tüketiminin toplam tüketim içinde yüzde 67 olan payı, 2003 yılında yüzde 76'ya yükselmiştir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Dizel araç satışlarının toplam araç satışları içindeki payının çok düşük olduğunu belirten Bayrak, "Ekonomik olması nedeniyle tüm dünya ülkelerinde otomobil ve hafif ticari araçlarda dizel kullanımı artarken Türkiye'de dizel otomobil satışlarının payı çok küçük kalmıştır. Nitekim 2003 yılında dizel otomobil satışlarının toplam otomobil satışlarına oranı yüzde 20, 2004 yılının ilk beş ayında da yüzde 15 düzeylerindedir. Hafif ticari araçlarda ise 2003 yılında dizel oranı yüzde 92 iken 2004 yılının 5 ayında yüzde 71'e inmiştir" dedi.

DİZEL OTOMOBİL KULLANIMI NE KADAR TASARRUF SAĞLAR? OYDER Genel Koordinatörü Eda Arzu Bayrak, Türkiye'de otomobil parkının 2004 yılının ilk 2 ayında 4 milyon 733 bin adede ulaştığını kaydetti. Bayrak, şöyle devam etti:

"Her otomobilin yılda ortalama 30 bin kilometre yol katettiği ve her 100 kilometrede ortalama 6 litre benzin tükettiği varsayımı ile otomobil kullanımından dolayı yıllık tüketilen benzin miktarının 2004 yılı itibariyle 8.5 milyon ton civarında gerçekleştiği görülmektedir. Yıllık ortalama benzin fiyatı baz alındığında otomobil kullanımı için ödenen tutarın 15.6 katrilyon TL veya 11.7 milyar dolar civarına eriştiği hesaplanabilmektedir. Yukarıdaki hesaplama baz alındığında, otomobil parkında dizel oranının her yüzde 10'luk artışı, ülke ekonomisine 1,2 milyar dolarlık döviz katkısı veya başka bir değişle döviz tasarrufu sağlayacaktır. Bu da ülkemiz ekonomisi için çok önemli bir değerdir. Yayımlanan, 'Motorlu Araçların Motorlarından Çıkan Gazların Havayı Kirletmesine Karşı Alınacak Tedbirlerle İlgili Tip Onayı' Yönetmeliği (70/220/AT) Türkiye'de de Avrupa normlarında yakıt kullanımını zorunlu hale getirmiştir. Bu yönetmelik otomotiv sanayimiz için son derece önemli bir gelişim olup, Euro dizel kullanımının ekonomik ve çevreci olması nedeniyle, dizel araç satış ve üretimini arttıracak bir etkiye sahiptir."

Reklam
Reklam

"HÜKÜMET, DİZEL ARAÇLAR İÇİN ÖTV VERGİSİNDE İNDİRİM YAPMALIDIR" Dizel araçlar için uygun olan yakıtın üretimi ve ithalatına yapılacak yatırımların çok kısa sürede kendini amorti edebileceğini vurgulayan OYDER Genel Koordinatörü Bayrak, "Gerek çevrenin korunması gerekse ekonomiye getireceği tasarruf nedeniyle şimdi yapılması gereken; dizel araçlar için uygun olan yakıtın Türkiye'de üretimini sağlamak için gerekli yatırımların yapılması, bu yatırımların tamamlanmasına kadar da, ihtiyacın ithalatla karşılanmasıdır. Orta dönemde otomobil parkının yüzde 50'sinin dizel otomobil olması halinde Türkiye ekonomisinin yılda yaklaşık 6 milyar dolarlık döviz tasarrufu sağlayacağı dikkate alınırsa, dizel araçlar için uygun olan yakıtın üretimi ve ithalatına yapılacak yatırımların çok kısa sürede kendini amorti edebileceği görülebilir. Dizel araç satışlarını teşvik etmek amacıyla Hükümet, dizel araçlar için ÖTV vergisinde indirim yapmalıdır. Maliye'nin bu uygulama ile karşılayacağı vergi kaybı,dizel yakıt kullanımı ile kazanılacak döviz ile kat kat geri dönecektir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam