Dizi ekibi, toprak yol bulamadı

’Hanımın Çiftliği’ dizisinin çekimlerinde, toprak yol bulamayan ekibin, asfalt yola toprak dökerek çekim yaptığı ortaya çıktı.

Orhan Kemal’in konusu Çukurova’da geçen aynı adlı romanından televizyona uyarlanan ’Hanımın Çiftliği’ dizisinin çekimlerinde, 1950’li yılları yansıtması için toprak yol bulamayan dizi ekibinin, asfalt yola toprak dökerek çekim yaptığı söyledi.

Hanımın Çiftliği dizisinin Proje Koordinatörü Muhittin Elibol, kentte 2 yıldır çekimleri devam eden dizinin finali olan 70. bölümü de çektiklerini kaydetti.

Ekranlara 1950’li yılların Adana’sını yansıtmak için ciddi gayret gösterdiklerine belirten Elibol, "1950’yi çekiyorsak o döneme uygun dokuyu yansıtmamız lazımdı. Otomobiller de tren de o yıllara uygun olmalıydı. TCDD’den buharlı treni aldık ancak makinist bulmakta zorlandık. Sonra buharlı tren geldi ancak vagonlar siyah değildi. Vagonları siyaha boyadık. Attığımız her adımda inanılmaz bir uğraş vardı. Dizinin 1950’li yılları yansıtması için çok çaba harcadık. 1950’de Adana’da toprak yollar vardı. Öyle ki yollar asfalt olduğu için üzerini toprakla kapatarak çekim yaptık" dedi.

Reklam
Reklam

1950 model araçları bulmakta zorlandıklarını kaydeden Elibol, "Eskişehir, İstanbul ve Adana’dan araçlar temin ettik. Bulmak yetmedi, bunları yürütmek için tamirat yaptırdık. Seyirci çok dikkatli. 1950 model araçlarda sis farının farklı olduğunu görse e-mail atıyor. Dizi için 60 yıl öncesinin şartlarını oluşturmak günümüzde geçen bir hikayeyi anlatmaktan tabii ki çok daha zor. Ekibimiz günde 16 saat çalışarak inanılmaz bir gayret gösterdi. Bu doğallıkla da yayınlandığı günden beri birinciliği bırakmadık" diye konuştu.

15 BİN FİGÜRAN BAŞVURU YAPTI Dizi süresince 15 bin figüranın başvuruda bulunduğunu vurgulayan Elibol, "Dizide her bölümde 50-100 arasında figüran kullandık. Adana’da figüran bulmakta zorlanmadık. 15 bin civarında figüran başvuru yaptı. Özellikle köylerde çekim yaparken köydeki insanların dokusu ve doğallığı bizi rahatlattı. Köydeki çekimlerimizde gerçek köylüleri kullanarak onlara ekonomik destek sağladık ve daha doğal bir dizi oldu" dedi.

1950’li yılların Adana’sından günümüze tarihi doku anlamında çok fazla bir şey kalmadığı tespitinden bulunan Elibol, sözlerine şöyle devam etti: "Adana’nın böyle bir dokusu yok. Büyükşehirler eski dokuya sahip çıkamadığı için bunları koruyamadığı için çekim yapmak zorlaşıyor. Aslında çok eski bir tarihten de bahsetmiyoruz. 60 yıl öncesinin dokusunu yaşatan çok nadir yerler var. Çekim aşamasında çok zorlandık. İnşaat yapmak zorunda kaldık. İhtiyaç duyduğumuz toprak evler, Teneke Mahallesi ve çiftliğin bazı bölümlerini hazırladık."

Reklam
Reklam

ANADOLU’DA DİZİ ÇEKMENİN ZORLUĞU İstanbul dışında dizi çekmenin çok maliyetli bir iş olduğunu kaydeden Muhittin Elibol, "Bazı diziler örneğin Gaziantep’te başladı ama daha sonra İstanbul’da devam etti, seyircimiz mekanın değiştiğini fark etmedi. Bir kaç bölümü Anadolu’da yapıp daha sonra İstanbul’da plato oluşturuyorlar. Biz bütün diziyi Adana’da çektik. Hanımın Çiftliği gibi dizilerin İstanbul dışında çekildiğinde haftalık maliyeti 350 bin lira. Hanımın Çiftliği’nin, şehir ekonomisine de inanılmaz bir katkısı oldu. Bu dizi Adana’nın otelleri, yemek şirketleri, antikacıları, benzin istasyonları, terzileri gibi çeşitli sektörlere ayda 500 bin lira katkı sağladı" dedi.

Türkiye’nin ünlü sanatçılarını 2 yıl boyunca Adana’da yaşadığını vurgulayan Elibol, başrol oyuncularının bile ayda ancak 2-3 gün Adana dışına çıktıklarını söyledi.

Dizideki güçlü hikaye ve oyunculuğun vatandaşları çok etkilediğini, kötü karakterleri canlandıran oyunculara zaman zaman sitemde bulunulduğunu dile getiren Elibol, "Örneğin kötü karakterlerden Halide’yi canlandıran Ebru Özkan’a, Gülizar’ı oynayan Evrim Solmaz’a ’bu kadar da olmaz’ diye sitemler oldu. Bu da vatandaşlarımızın diziye kendini kaptırdığını gösteriyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kendisinin de Adanalı olduğunu kente Beyaz Gelincik dizisinin ardından Hanımın Çiftliği dizisini de getirdiğini söyleyen Elibol, "Adana’mızın dokusu ve doğası güzeldir. Yetiştirdiği sanatçılarla Türk sinemasına önemli katkılar sundu.

Maalesef Adana hak ettiği yeri ve değeri alamıyor. Biz kendi üzerimize düşeni yapmaya çalıştık" bilgisini verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: