DNS sunucunuz kullanılamıyor olabilir hatası nedir? DNS sunucunuz kullanılamıyor olabilir sorunu nasıl çözülür?

Teknolojinin gelişmesi ile internet kullanıcılarının sayısı da her geçen gün artmaktadır. Kullanıcıların internet üzerinden istedikleri bilgilere ve sitelere ulaştırmak için çeşitli sistemler geliştirilmiştir. Bu sistemlerden biri Etki Alanı Adı Sistemi anlamına gelen DNS sistemidir. Bu konuda sık karşılaşılan bazı sorunlar vardır. DNS Sunucunuz kullanılamıyor olabilir hatası da bunlardan biridir.

Kullanıcıların istedikleri siteleri bulabilmeleri ve bu sitelere ulaşabilmeleri için DNS sunucuları tasarlanmıştır. Bir DNS sunucusu, ağ isimleri, etki alan isimleri, DNS kayıtları, internet ağı üzerindeki ana bilgisayarlar ile ilgili birçok bilgilerin veri tabanını depolama görevini üstlenir.

Bir internet kullanıcısı web sitesi açmak istediği zaman önce tarayıcı daha sonsa ise DNS sunucusu çalışır. Bir DNS sunucusunda bir alan ismi bulunması gerçekleştirilemez ise sorgulama diğer DNS sunucusuna aktarılarak gerçekleşir. Eğer ağ yapılandırılması yanlış ya da kalitesiz yapıldıysa DNS sunucusu kullanılamaz. Kullanıcı DNS sunucunuz kullanılamıyor olabilir hatası alır.

Reklam
Reklam

DNS sunucunuz kullanılamıyor olabilir hatası neden yaşanır?

Her yeni internet bağlantısı, genel olarak dinamik bir DNS sunucusu kullanır. Ama statik bir DNS sunucusunun eklendiği durumlar da olur. DNS sunucusu kullanılamıyor olabilir hatası da böyle durumlarda ortaya çıkabilir.

Cihazlardaki bazı programlar internet bağlantısını engellemeye çalışabilir. Tarayıcı ile ilgili bazı başka sorunlar da bu hataya sebep olabilir. İnternete erişebilmek için başka bir tarayıcı kullanmayı denemek bu hata ile karşılaşıldığında yapılan ilk işlemlerden biridir.

DNS sunucunuz kullanılamıyor olabilir sorunu nasıl çözülür?

DNS sunucusu kullanılamıyor olabilir hatası alındığında çözüm için uygulanılabilecek olan bazı yöntemler şunlardır:

Modem ve yönlendiriciler yeniden başlatılır: Bunun için üç farklı yol bulunur. Bu yollar: Güç anahtarı kullanılır. Doğrudan anahtar kapatılır. - Yönlendirici ayarları kullanılır.

  • DNS önbelleği temizlenir.
  • DNS kaydedilir ve IP yenilenir.
  • TCP / IP varsayılan ayarlara sıfırlanır.
  • DHCP ve DNS istemci hizmeti yeniden başlatılır.
  • IPv6 devre dışı bırakılır.
  • Google genel DNS sunucusu kullanılır.
Reklam
Reklam

Bunlar dışında Windows işletim sisteminde CMD dosyası ile de işlem yapılabilir. Bu işlem aşamaları şunlardır:

  • System32 klasöründeki CMD dosyası sağ tıklanarak yönetici olarak çalıştır seçeneği seçilir.
  • Çıkan komut sayfasına şu komutlar sırayla yazılıp enter'a basılır:
  • netsh int ip reset a.txt, netsh, winsock reset, netsh winhttp reset Proxy, netsh advfirewall reset, jpconfig / flushdns.

Bu işlemin ardından bilgisayar yeniden başlatılmalıdır. Sorun devam ederse antivirüs programı kaldırıp yeniden yüklenir. Modem yazılımını güncellemek de bir çözüm yoludur.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: