Doç. Dr. Afyoncu: Kanuni'nin şarap içiyormuş gibi gösterilmesi yanlış olur

Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Afyoncu, 'Muhteşem Yüzyıl' adlı dizide...

Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Afyoncu, 'Muhteşem Yüzyıl' adlı dizide Kanuni Sultan Süleyman’ın şarap içiyormuş gibi gösterilmesinin yanlış olacağını söyledi. Afyoncu, "Padişah Kanuni Sultan Süleyman elinde şarapla olmaz. Değildi çünkü. Mesela 4. Murat öyledir ama Kanuni öyle değildir." dedi.
Erhan Afyoncu, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ)'nin 20. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'Osmanlı İmparatorluğu’nun Modern Dünyadaki İzleri' konulu konferansa katıldı. ZKÜ Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansı Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, öğretim üyeleri ve öğrenciler de takip etti.
Osmanlı İmparatorluğu'nun dünyanın gelmiş geçmiş en büyük iki siyasi gücünden biri olduğunu belirten Doç. Dr. Afyoncu, “Bunlardan biri Roma, diğeri Osmanlı’dır.” dedi.

Reklam
Reklam

MUHTEŞEM YÜZYIL SORUSU
Konferansın ardından soru-cevap kısmında bir katılımcının Muhteşem Yüzyıl adlı dizide ecdadın kötü gösterildiğine yönelik sorusu üzerine Afyoncu, şu cevabı verdi: “Ben o dizinin danışmanlığını bu yıl bıraktım. Çünkü dizi dünyası sizin dışınızda. Geçen sene diziye şunun için danışman oldum. Belli şeylerin dizide olmamasını istiyordum. Mesela Padişah Kanuni Sultan Süleyman elinde şarapla olmaz. Değildi çünkü. Mesela 4. Murat öyledir ama Kanuni öyle değildir. Bir sene danışmanlık yaptım; fakat orada şöyle bir problem var. Diziyle tarih bir birine karışıyor. İki tarafa laf anlatmak zorunda kalıyorsunuz. Bir kamuoyuna laf anlatıyorsunuz, bir gidiyorsunuz dizi yapımına laf anlatmaya çalışıyorsunuz. Bu böyle olmaz, hareme erkek girmeyecek diyorsunuz. Öbür tarafa gidip bu bir kurgudur, tarih değil diyorsunuz. Bu beni yorduğu için bu sene danışmanlığı bıraktım.”

"AVRUPA GEÇMİŞİMİZDEN KORKUYOR"
Avrupalıların, Türkiye’nin Osmanlı’daki geçmişinden gelen gücünden korktuğu için sürekli bölücülük fikrini ortaya atarak ülkeyi kontrol altında tutmak istediğini kaydeden Afyoncu, “Günümüzde Amerika’ya nasıl engellenemez bir güç deniliyorsa, Osmanlı onun daha ötesi bir güçtü. Avrupalılar, Türkleri Viyana kapılarından atana kadar göbekleri çatladı. Ondan dolayı Türkiye’yi sürekli kontrol altında tutmak istiyorlar. Şimdi 68 kuşağı diye bir şey var. 68’de öğrenci olayları var Fransa’da. Fakat Türkiye’de olduğu gibi sağ-sol çatışmaları nerede oldu? Ülke resmen ikiye bölündü, birbirini vurdu. Ondan sonra bir çıktı ki, sağcıya satılan silah da aynı yerden geliyor, solcuya satılan silah da aynı yerden geliyor. Laik-anti laik, Sünni-Alevi, Kürt-Türk diye devamlı bir bölünmeyle uğraşılıyordu. Adamlar bizden değil, geçmişteki yansımadan korkuyor. Potansiyel olarak o büyük devlet ruhu var.”
Konuşmaların ardından ZKÜ Rektörü Özer, Doç. Afyoncu'ya konferansa katıldığı için teşekkür ederek çeşitli hediyeler verdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz