Doç. Dr. Aktaran: "diyabet Size Değil, Siz Diyabete Hükmedin"

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Şebnem Aktaran, diyabetle sağlıklı yaşamanın mümkün olduğuna dikkat...

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Şebnem Aktaran, diyabetle sağlıklı yaşamanın mümkün olduğuna dikkat çekerek, "Diyabet size değil, siz diyabete hükmedin" dedi.

Doç. Dr. Aktaran, diyabetin evreleri olan bir hastalık olduğunu bildirerek, erken dönemde tanı konarak tedaviye başlanması ve kan şekerinin kontrol altına alınmasının, hastalığın gelişimini yavaşlatarak diyabetliye kaliteli bir yaşam sunduğunu söyledi. Diyabette kan şekeri düzeyinin uzun süre yüksek kalmasının damarları ve sinirleri etkileyerek zaman içerisinde körlüğe, kalp ve damar hastalıklarına, inmeye (felç), böbrek yetmezliğine ve sinir sisteminde hasara yol açabildiğini vurgulayan Aktaran, "Aynı şekilde gebelik döneminde de kontrol altına alınamayan diyabet, anne ve bebek sağlığı açısından sorunlara neden olabiliyor" ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

Diyabetin kontrol altına alınmadığında vücutta hemen her organı etkileyen ve ömür boyu süren kronik hastalıklara zemin hazırladığına dikkat çeken Aktaran, "Diyabetle sağlıklı yaşamak mümkündür. Diyabet size değil, siz diyabete hükmedin" dedi.

Hemen her yaşta diyabet görülebileceğine de işaret eden Aktaran, "Özellikle ailede diyabet öyküsü olması, bel çevresi genişliği, kanda yağ oranının yüksek olması, kalp damar hastalığının varlığı, stres altında yaşamak ve pankreas hastalıklarının varlığı diyabet gelişim için risk oluşturuyor" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz