Doç. Dr. Saçar: Hasta çocuğu kreş yerine hastaneye götürün

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Suzan Saçar, mevsime bağlı...

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Suzan Saçar, mevsime bağlı sebeplerle hastalanan çocukların, kreş yerine doktora götürülmesini istedi. Kış aylarında artan çocuk ishal vakalarına dikkat çeken Saçar, virüsten korunmak için hastalıklı ortamlarla teması kesmek gerektiğini söyledi.

Doç. Dr. Saçar, “Çocukların virüslü ortamla temasını kesmek, en az hijyen kadar önemli. Hasta olan çocuğu, kreşe veya anaokuluna göndermemek lazım. Aksi halde ister istemez temas olacağı için ortamdaki tüm çocuklar da hasta olacaktır. İshali önlemek için üç temel prensip vardır. Biri temiz su, ikincisi temiz gıda, üçüncüsü kişisel hijyen. Çocuk tuvaletten çıktıktan sonra elleri mutlaka yıkanacak, kapı kolları mutlaka temizlenecek, gerekirse klorlanacak. Okul, kreş gibi ortamlarda en fazla bulaşma kapı kollarından olur.” dedi. Özellikle çocuklar için temiz suyun önemine dikkat çeken Saçar, imkan varsa mutlaka kapalı ambalajlı suların içilmesini, imkan olmaması halinde içme sulunun kaynatılmasını önerdi. Besinlerden kaynaklı ishallerin de bu dönemde artabileceğini vurgulayan Suzan Saçar, “Çocuk tuvalete girdikten sonra ellerini iyice yıkamazsa, besinleri elleyip herhangi birisini seçmeye çalışıp da almazsa diğer çocuk o besini alırsa virüs bulaşması kolaylaşıyor. Bunun için gıdaların da özellikle temiz suyla yıkanması veya kabuklarının soyulmasıyla önlem alınabilir.” şeklinde konuştu. Şahsi hijyenin önemini de hatırlatan Doç. Dr. Saçar, özellikle ellerin iyi bir şekilde yıkanması gerektiğini belirterek, “Birincisi, ellerimizi bileklerimizden itibaren parmak aralarıyla birlikte, sıcak suyla çok güzel şekilde yıkayacağız. İkincisi de hasta kişinin elleri nereye dokunduysa oraları, seyreltilmiş çamaşır suyuyla sterilize edeceğiz.” dedi.

Reklam
Reklam

Çocuklarını kesinlikle susuz bırakılmaması gerektiğini de söyleyen Saçar, ishalin vücudun bir nevi savunma mekanizması olduğunu ifade etti. Çocuklarının ishal olduğunu gören ailelerin telaşlanmamasını isteyen Doç. Dr. Saçar, onların beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini belirterek şu tavsiyelerde bulundu: “İshalde en önemli şeylerden bir tanesi, özellikle çocuklarda beslenmeye devam etmektir. Çocuğun hastalığı ne olursa olsun, beslenemiyorsa hastaneye yatırılmalıdır. Damar yolu açılıp beslenmelidir. Öncelikli olarak, çocuğun vücut direncinin düşmesini engellemek için sıvı kaybını önlemeye çalışıyoruz. Bize başvurulduğunda ishali durdurmak için çalışmıyoruz, aksine çocuğun vücudundan mikrobu atmak için destek oluyoruz.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz