Doç. Dr. Şeker: Suriyeli Göçmenlere Yaklaşım Sosyal Adaleti Bozmamalı

Nermin UÇTU / MANİSA, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Nüfus ve Göç Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Güven Şeker, Suriyeli sığınmacıların yaşadığı

Nermin UÇTU / MANİSA, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Nüfus ve Göç Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Güven Şeker, Suriyeli sığınmacıların yaşadığı dram ve göç olayının boyutları hakkında açıklamalar yaptı. İç savaştan kaçan Suriyeliler konusunun iyi yönetilemediğini kaydeden Doç. Dr. Şeker, şunları söyledi:
"Göçle yüz yüze kalan bir ülke halindeyiz. Suriyeli göçmenler için bölgelerde büyük kamplar yapılabilirdi. Bu insanlara bir- iki aylık uyum eğitimleri verilebilirdi. Kimse kaç milyon insanın geldiğini bilmiyor. Suriyeli konusu iyi yönetilemiyor. Göç artık dünyanın gerçeği. Sınırlara tank da dikseniz yeri kazar girer. Ama önemli olan bunu kontrollü yapmaktır. Açık kapı politikası belki iyi bir politikaydı. Ancak, kapıları açalım derken 'Kontrol yapmayalım' demek yanlıştı. 'Saldım çayıra mevlam kayıra demek' yanlış. Öngöremediğimiz konular ortaya çıktı."
'UYUM SAĞLANAMADI'
Göçle gelen sıağınmacıların Türkiye'ye uyumunun sağlanamadığını dile getiren Doç. Dr. Şeker, insan hakları anlamında büyük mağduriyetler yaşandığına dikkat çekti. Doç. Dr. Şeker sözlerini şöyle sürdürdü:
"Orada zaten ölümle yüzleşmişler, artık hayatlarının bir gerçeği haline gelmiş. Kaybedecek bir şeyleri kalmamış. Mültecilerin doğuda kalmak istememelerinin nedenleri arasında Güneydoğu'daki sıkıntılar da var. Terör olayları da çok etkili. Toplumda marjinal olarak yaşıyorlar. Uyum süreçleri zor ve sıkıntılı olacak. Geldikleri ülke Müslüman bir ülke. Onlara çok yabancı değil. Bu uyumu kolaylaştıran bir şey. Kültürel olarak çok farklı olmamaları süreci kolaylaştırır. Burada kalma eğilimleri önemli. Bunların bir kısmı geri dönmeyi istiyor. Bir kısmı da kalmak istiyor. 2011'de gelmeye başladılar bu süreçte de zaman içinde marjinalleştiler, işsiz kaldılar. Türkiye ekonomik uyumu sağlayamadı. Bu da istismarı, ihmali beraberinde getirdi. Çok dağınıklar. Onun için bir şey yapılamıyor."
'SOSYAL ADALETİ BOZMAMALI'
Göç konusunda Türkiye için en tehlikeli noktanın şehir efsanelernin ağızdan ağıza yayılması olduğununa dikkati çeken Doç. Dr. Güven Şeker, şöyle konuştu:
"Göç olayı sizin vatandaşlarınız arasındaki sosyal adaleti bozmamalı. Ne yazık ki biz o noktaya doğru gidiyoruz. En tehlikelisi şehir efsanelerinin yayılmasıdır. Vatandaşlar, 'Biz iş bulamıyoruz, onlar bedava yaşıyor' diye düşünüyor. İşte bu söylemler yayıldığında durum tehlikeli hale gelecek. Bu efsaneler halkın huzurunu bozabilir. 'Bunlar dileniyor', 'Fuhuşu arttırdı' gibi söylentilerin arkası geliyor. Yarattığımız efsanelere inanmaya başlıyoruz. O efsaneler halk arasında ciddi bir sorun. Göçle gelenlere vatandaşınıza sağlanandan daha fazlasını sağlarsanız iç adaleti bozarsınız. Bu da vatandaşın devlete, hükümete güvenini azaltır."
Doç. Dr. Şeker, Suriyeliler hakkında araştırma yapmalarının da izne tabi olduğunu açıkladı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: