GAZİANTEP, Doç. Dr. Hidayet Tok, değişen yaşam alışkanlıklarıyla birlikte stresin birçok insan için tanıdık bir durum haline geldiğini söyledi. Stres yaratacak en önemli etkenlerin taşınma, yeni iş, okula başlama, yaşam tarzı değişiklikleri, evlenme, boşanma, kronik hastalıklar, zaman baskısı, maddi sorunların geldiğini anlatan Hidayet Tok, "Yoğun stres başta mide ve sindirim sistemi rahatsızlıkları olmak üzere birçok hastalığa zemin hazırlar. Stresten ve stresin neden olduğu olumsuz durumlardan korunmak için stresle baş etmeyi öğrenmek gerekiyor. Hatta belli oranda stresin faydalı olduğunu bile söyleyebiliriz. Stresi tamamen yok etmek mümkün değil, bu zaten bu istenen bir durum da değildir. Çünkü belli oranda stresin yararları vardır. Olumlu düzeydeki stres kişiye enerji verir. Denetlenebilen ve yönetilebilen stres kişinin içindeki potansiyelin ortaya çıkmasına yardımcı olur, dikkat ve performansını arttırır" diye konuştu.
Stresin bağışıklık sistemini olumlu yönde etkilediğini ve vücut direncini arttırdığını da dile getiren Tok, özellikle sınavlara hazırlanan öğrencilerin aşırıya kaçmayan stres yaşamalarını motive edici bir unsur olarak değerlendirdi. Kontrol edilebilir stresle kişinin yenilikçi ve sıra dışı çözümler üretmesinde tetikleyici olacağını anlatan Tok, "Rahat ve normal bir yaşam sürüyorsanız bazı şeyleri farklı görmeniz için herhangi bir neden olmayacaktır. Diğerlerinden farklılığınız oluşmayacaktır. Kontrol edilebilen stres, günlük yaşamda karşılaştığınız problemleri çözmenize yardımcı olur. Bunun yanında bilimsel araştırmalarda cerrahi müdahalelerden sonra stres iyileşmeyi sağlayan bir unsurdur" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz