Doç.dr. Gündoğan: Sepsis, En Sık Ölüm Nedenlerinden Biridir

Zafer BARIŞ-Doğan BİLMEZ/KAYSERİ, Türk Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği tarafından 13 Eylül Dünya Sepsis Günü kapsamında bir dizi

Zafer BARIŞ-Doğan BİLMEZ/KAYSERİ, Türk Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği tarafından 13 Eylül Dünya Sepsis Günü kapsamında bir dizi etkinlik düzenlendi. Kayseri’deki etkinlikte, bir alışveriş merkezinde stant açıldı ve Sepsis konusunda insanlara bilgiler verildi.
ERÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Yoğun Bakım Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kürşat Gündoğan, Sepsis’in bilinirliğini ve farkındalığını artırmak için böyle bir gün belirlendiğini, bu günde de çeşitli etkinlikler yapıldığını kaydetti. Doç.Dr. Gündoğan, "Sepsis, kısaca kan zehirlenmesi olarak tarif edilebilir. Mikropların neden olduğu enfeksiyonların seyrinde gelişen bir kriz durumudur. Genellikle akciğer veya idrar yolları gibi belli bir bölgenin enfeksiyonu olarak başlar. Vücudun bu enfeksiyona verdiği aşırı ve kontrolsüz yanıt sonucu Sepsis gelişir. Bu enfeksiyona uygun ve zamanında müdahale edilmez ise Sepsis tüm organları etkileyerek ölüme dahi neden olabilir. SMepsis, en sık ölüm nedenlerinden biridir. İyileşen hastaların çoğunda da kalıcı organ hasarları görülebilmektedir" diye konuştu.
Dünyada her yıl 27 milyon kişide Sepsis görüldüğünü ve 8 milyonunun bu nedenle hayatını kaybettiğini bildiren Gündoğan, "Sepsis'ten korunmak için enfeksiyonlardan korunmak çok önemlidir. Sepsis’in erken ve etkin tedavisi ise hayat kurtarıcıdır. El yıkamaz, enfeksiyon gelişimini ve bulaşını önlemesi nedeniyle en etkili korunma yöntemidir" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: