Doç.dr. Var: "bilinçli Gıda Tüketimini Önemsemeliyiz”

Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Doç. Dr. Işıl Var, Türkiye’de GDO’yu tespit edecek laboratuarların...

Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Doç. Dr. Işıl Var, Türkiye’de GDO’yu tespit edecek laboratuarların yetersiz olduğunu belirterek, “Teknolojik olanaklarımızı artırıp bilgili ve bilinçli olmak zorundayız” dedi.

Var, CHP İl Kadın Kolları Başkanlığı'nın, 12 Aralık Yerli Malı Haftası dolayısıla düzenlediği toplantıda, organik tarım, GDO’lu ürünler ve kooperatifleşmenin önemine vurgu yaptığı sunumunda ülkemizde GDO’nun bilinenden daha eskilere dayandığını savundu. Brezilya ve Arjantin’in 1994’lü yıllarda GDO’lu üretime başladığını o tarihlerde Türkiye’den toprak alan yabancıların aynı zamanda GDO’lu üretim yaptığını öne süren Var, “Biz 2004 yılında GDO’dan bahsetmeye başladık. Yabancılar toprakları satın alırken GDO’nun altyapısını da hazırlamıştı. Bizim ruhumuz bile duymadı” dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye’de GDO’yu tespit edecek laboratuarların yetersizliğinden yakınan Var, “Sesimizi daha çok çıkarmalıyız ancak GDO’ya neden karşı olduğumuzu da bilmeliyiz. GDO’yu tespit edecek laboratuarları artırmalıyız. Teknolojik olanaklarımızı artırıp bilgili ve bilinçli olmak zorundayız. Ancak bu şekilde GDO ile savaşabiliriz” şeklinde konuştu.

Ölçüsüz GDO’lu ürünlerin alerji ve kanser başta olmak üzere birçok hastalığı beraberinde getirebileceğini, vücudun bağışıklık sistemini zayıflatacağını vurgulayan Var, Türkiye’de pamuk, üzüm, yer fıstığı, kanola, domates, salatalık, marul, bazı balık türleri, soya, buğday, şeker kamışı, mısır, pirinç, bazı elma türleri, kabak, çilek, patates, bal kabağı, kahve, havuç, ayçiçeği ve brokoli gibi ürünlerde GDO kullanıldığını söyledi.

Doç. Dr. Var, “GDO’ya hayır derken nedenlerini de bilmek zorundayız. Bu konuda ölü toprağını üzerimizden atmalıyız. Bilimsel kurumlar kurmalı, bilinçli gıda tüketimini önemsemeliyiz” dedi.

ZMO Adana Şube Başkanı Şahin Yeter ise Türkiye’nin tarım ülkesi olmasına rağmen ithalatçı bir ülke konumuna getirildiğini ifade ederek, “Tohumlar geçmişimizin haritasıdır. Yeni tohum yasası ile bu geçmişimiz yok edilecek. Geleneksel üretimimiz bile kalmayacak. Üreten toplumdan tamamen tüketen bir toplum haline geldik” dedi.

Reklam
Reklam

CHP İl Kadın Kolları Başkanı Av. Rukiye Çinkılıç da, yerli malı konusunda toplumun tüm kesimlerinin bilinçli davranması çağrısında bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: