Doçkalı PYD'liler böyle görüntülendi

Suriye'nin kuzeyindeki Rasulayn kasabasında PYD'nin silahlı güçleri, Ceylanpınar'dan rahatlıkla görülebiliyor.

PKK'nın uzantısı olarak bilinen PYD'liler, pikap üzerine yerleştirdikleri doçka silah ile dolaşıyor.

Suriye'nin kuzeyindeki Rasulayn kasabasında muhalifler ile PKK'nın uzantısı PYD güçleri arasında çıkan çatışmalar, Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesini vurmuştu. Sınır ötesinden gelen mermiler, parkta oturan Mahsun Ertuğrul'un (17) ölümüne, dört vatandaşın yaralanmasına sebep olmuştu.

Terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin silahlı kolu YPG, Suriyeli muhalifler ile iki gün süren çatışmaların ardından Ceylanpınar ilçesine sınır Rasulayn kasabasını ele geçirmişti. Savaştan önce 40 binden fazla nüfusu olan kasaba yaklaşık bir yıldır muhaliflerin kontrolündeydi.

Reklam
Reklam

Önceki akşam başlayan ve dün gün boyu devam eden çatışmalar sırasında birçok mermi Ceylanpınar'a isabet etti.

SABAH YENİDEN SİLAH SESLERİ

Çatışmaların önceki günlere göre azaldığı Rasulayn'da, sabah saatlerinden itibaren yeniden silah ve patlama sesleri duyulmaya başlandı. İlçe merkezinden net olarak duyulan çatışmaların Rasulayn'ın birkaç kilometre dışındaki Tel Halaf bölgesinde devam ettiği bildirildi. Çatışmaların halen sürdüğü Rasulayn'da, Ceylanpınar sınırının yanı başındaki 9 katlı makarna fabrikasının çatısındaki Özgür Suriye Ordusu bayrağının ise halen yerinde durduğu görüldü.

ARTIK YARALI GELMİYOR

Ceylanpınarlı vatandaşların tepkisine yol açan olayların ardından, çatışmalarda yaralanan Suriyeli'lerin tedavi için sınırdan geçmeyi bıraktığı görüldü. Hastanede Suriyeli yaralılara vatandaşın tepki göstermesi üzerine, çatışmalarda yaralanan Suriyeli'lerin kendi imkanları ile ülkelerinde tedavi edilmeye çalışıldığı ve Türkiye'ye gelmedikleri bildirildi.

Reklam
Reklam

SINIRDA ÖNLEMLER ARTIRILDI

Çatışmaların sürdüğü Rasulayn'da, kontrolün PYD'nin eline geçtiğinin bildirilmesinin ardından, sınır hattında güvenlik önlemleri de artırıldı. Askerlerin, dünden itibaren üzerinde uçaksavar bulunan zırhlı araçlar ile sınır hattında sürekli olarak devriye dolaştığı görüldü. Öte yandan daha önce askerlerin durduğu nöbet kulübelerinin boşaltıldığı ve güvenlik gerekçesiyle askerlerin kulübelerin bulunduğu bölgelerde nöbetlerini zırhlı araçlar içerisinde tuttuğu görüldü.

CEYLANPINAR'DA SOKAKLAR BOŞ

Çatışmaların şiddetinin azalmasına rağmen Ceylanpınar'da tedirginlik halen devam ediyor. Birçok işyerinin kepenklerinin kapalı ve sokakların boş olduğu Ceylanpınar'da vatandaşlar, çatışmaların bir an önce sona ermesini istiyor. Günlerdir evlerinden dışarı çıkamadıklarını ve hava sıcaklığının gece bile 40 dereceyi aştığı ilçede zor koşullarda yaşadıklarını anlatan vatandaşlar, "Tek isteğimiz biran önce bu savaşın son bulmasıdır. Çünkü neredeyse 1 yıldır Suriye'de yaşanan şiddetin mağduru biz olduk. Suriye'de huzurun hakim olması bizim tedirginliğimizin sona ermesi ve hayatımızın normale dönmesidir" dedi.

Reklam
Reklam

Günlerdir tedirgin olan Ceylanpınarlı vatandaşlar, iftarlarını da endişe içerisinde açıyor. Daha önce sıcak hava nedeniyle iftarlarını evlerinin çatısı veya bahçesine kurdukları sofralarda açan vatandaşlar, çatışmaların başlaması ve kurşunların sınırı aşmasıyla birlikte evlerinde ve güvenli gördükleri yerleri tercih ediyor. Sıcak havada saatlerce oruç tuttuktan sonra iftarlarını huzur içerisinde açamadıklarını söyleyen vatandaşlar, "Günlerdir iftarımızı endişeyle açıyoruz. Mermilere hedef olma korkusu yaşadığımız için boğazımızdan lokma geçmiyor ve sadece suyla iftar açıyoruz. Biran önce savaşın sona ermesini ve huzura kavuşmayı istiyoruz" diye konuştu.

Günlerdir aileleri tarafından evden dışarı çıkmalarına izin verilmeyen çocuklar ise sokak ve parklarda oyun oynamayı özlediklerini, özgürce oyun oynayabilmek için savaşın sona ermesini istediklerini ifade etti.

TERAVİHE DE GİDEMİYORLAR

Çatışmalar, Ceylanpınar'da teravih namazlarına ilgiyi de azalttı. Daha önce teravih namazı için evlerinden çıkan vatandaşlar, çatışmalarla birlikte korkudan evlerinden çıkamayınca camiler boş kaldı. Cami cemaatinin sayısının azaldığı ilçede vatandaşlar, sınırı aşan kurşunlara hedef olma endişesi nedeniyle dışarı çıkamadıklarını ifade etti. İbadetten geri kalmak istemeyen vatandaşlar ise sınır hattına yakın noktalar yerine daha güvenli gördükleri iç kesimlerdeki camileri tercih ediyor.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: