Doğal afetler sigortacıları korkutuyor

BERLİN (İHA) - Doğal afetlerin 10 yıldan bu yana dünya çapında 333 milyar dolar hacminde zarara yol açması, sigorta şirketlerini korkutuyor. Sigorta kapsamındaki zarar-ziyanların 10 kat artması üzerine Alman "Münchner Rück" gibi holdingler, doğal afetlerden korunma programları geliştiriyor.

Son zamanlarda dünyayı etkisi altına alan ve insanlara büyük zararlar veren fırtınalar, kasırgalar, aşırı sıcaklıklar gibi doğal afetler, sigorta şirketlerini de yakından ilgilendiriyor. "Münchner Rück" adlı dünya çapında faaliyet gösteren Alman sigorta holdingi, 30 yıldan bu yana doğa afetlerin başgöstermesinde insanın rolünü ve tabii buna karşı alınacak önlemleri araştırıyor. Münchener Rück sigorta holdinginin jeofizik araştırmaları bölümünde çalışan ve aynı zamanda bir meteoroloji uzmanı olan Dr. Gerd Berz, doğal afetlerin 10 yıldan bu yana dünya çapında 333 milyar dolar hacminde zarara yol açtığına dikkat çekiyor. Sigorta kapsamındaki zarar-ziyanların ise 10 kat artığını belirten Berz, bunun bir nedeninin sera etkisi yapan gazlar nedeniyle yerkürenin gittikçe ısınması olduğunu söylüyor. Dr. Berz, ileri gelen meteorologların BM'ye hazırladıkları raporda, yüzyılın sonuna kadar ısının dünya çapında 1.5 ila 6 derece arasında artacağını tahmin ettiklerine değinerek, "Bu, daha önce hiç yaşamadığımız sıcaklarla karşılaşacağımız anlamına geliyor. Geçen yaz Avrupa'da yaşadığımız aşırı sıcaklar, gelecekte yerkürenin ısınmasının hangi boyutlara varacağının ve kuraklıkların ilk göstergesi gibiydi" dedi.

Reklam
Reklam

Dünya nüfusunun geçen yarım yüzyıl içerisinde iki kattan fazla artmış olduğu ve bunların çoğunluğunun da kentlerde oturduğu gözönünde bulundurulursa, büyük bir

kitlenin doğal afetlerden mağdur olduğu daha iyi ortaya çıkıyor. Ayrıca kentlerin ve kıyı bölgelerinin de yüzölçümü olarak gittikçe büyüdüğü ve doğal afetlerin büyük bir alanı etkisi altına aldığı vurgulanıyor.

Doğal afetlere bağlı olarak açılan zararların yaklaşık beşte birini sigortalar üstleniyor. Bu tür ilk kez yapılan 6 bin kadar sigorta, Münchner Rück holdingi tarafından bir kez daha sigorta kapsamına alınıyor. Bu yüzden sigortalıların en büyük sigortacısı konumundaki Münchner Rück holdinginin iklim değişikliklerine tepkisiz kalmaması gerekiyor. Dr. Georg Berz, bu alandaki risk faktörlerinden belli bir bölümünü sigortalının kendisinin üstlenmesi gerektiğine işaret ederek, şunları söyledi:
"Sigortacılar olarak bizlerin müşterilerimize, gelecekte doğal afetlerin yol açtığı daha büyük zararlarla karşılacağımızı anlatmamız gerekiyor. Sigorta primlerinin bu yüzden yeni duruma uygun hale getirilmesi, yükseltilmesi gerektiğini izah etmemiz şart. Sigortalıları sigortalayan şirket olarak, gelecekte daha büyük doğal afetlerle karşılaşabileceğimizi, bunun için de daha büyük prim rezervlerine gereksinimiz olacağını anlatmak durumundayız. Ve işte bu noktada sorunlarımız çıkıyor"
Münchener Rück gibi holdingler, ayrıca doğal afetlerden korunma programları da geliştiriyor. Gerd Berz, afetlerin açtığı zararları azaltmak üzere altyapı ve kentleşme gibi sosyo-ekonomik faktörleri de değerlendirdiklerini söylüyor. Önlem kataloğunda, deprem bölgelerindeki inşaat yönetmeliklerinden, sel tehlikesi altında olan bölgelerin kullanıma sınırlı açılması gibi bir dizi tedbir bulunuyor. Risk araştırmacısı Berz, global bir fenomen olan iklim değişiklikleriyle global olarak mücadele edilebileceğini anımsatıyor. Berz, sera etkisi yapan gazları en fazla üreten ve bunların azaltılmasını öngören Kyoto Protokolü'ne de imza vermemekte direnen ABD'nin yanı sıra, diğer büyük sanayi ülkelerinin de bu konuda daha yapacağı çok iş olduğunu da bu fırsatla vurguluyor.

Reklam
Reklam