Doğal Gaz Da Hava Kirliliğine Çare Olamadı

İZMİR (A.A) - Efsun Yılmaz - Tolga Albay - Doğal gaz kullanımının hızla arttığı İzmir'de özellikle rüzgarın etkili olmadığı günlerde

İZMİR (A.A) - Efsun Yılmaz - Tolga Albay - Doğal gaz kullanımının hızla arttığı İzmir'de özellikle rüzgarın etkili olmadığı günlerde görülen ve sınır değerleri aşan hava kirliliği, kaçak kömür tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

AA muhabirinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ülke genelindeki istasyonlardan alınan verileri anlık olarak yayınladığı "Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı" internet sitesinden derlediği bilgilere göre, İzmir'de Bayraklı ilçesinde kükürt dioksit ve partikül madde değerleri, 26 Aralık 2012'de sınır değerleri aştı.

Reklam
Reklam

Bu verilerle Bayraklı'nın hava kalitesi "kötü" sınıfında yer alırken Güzelyalı, Gaziemir, Şirinyer ve Alsancak "yeterli", Bornova ve Karşıyaka "iyi" sınıfında yer aldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Yıldız Sezgin Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentteki hava değerlerinin ölçümünün 7 bölgedeki istasyonlarda yapıldığını belirtti.

Belediye ekiplerinin kömür satan işletmeleri ve kaloriferli binaları denetlediğini ifade eden Yılmaz, denetimlerde 4 iş yerine standartlara uygun kömür satmadığı gerekçesiyle cezai işlem uyguladıklarını, kalorifer kazanını doğru kullanmayan bina yöneticilerini de uyardıklarını anlattı.

Yılmaz, Bayraklı'daki değerlerin sınırı aşmasının ani sıcaklık değişiminin yarattığı inversiyon, kalitesiz yakıt kullanımının etkisiyle oluştuğunu vurguları.

-"Bayraklı'da değerler 180 mikrogram/metreküpe çıkabiliyor"-

Havadaki partikül madde sınırının 140 mikrogram/metreküp olduğunu, Bayraklı'da ise bu değerin 180 mikrogram/metreküpe çıkabildiğini söyleyen Yılmaz, "Vatandaşımızın 'keşke kömür yaksa' dediğimiz bölgeler bile oluyor. Ekonomik kriterlere bağlı olarak çöp, kumaş kırpıntısı, lastik gibi kısa sürede ısı yayan maddeler kullanılıyor. Münferit ısıtma sisteminin kontrolü zor. Vatandaşımızı artık kullanmamaları konusunda uyarıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Sınır değerin üstüne çıkan hava kirlilik değerlerinin tehlikeli olan 'uyarı' kademesinin altında kaldığını vurgulayan Yılmaz, doğal gaz kullanımının yayılmasının ve bilinçli kömür tüketiminin bu değerleri aşağıya çekeceğini belirtti.

-Çevre Mühendisleri Odası: "Denetim önemli"-

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Halil Kınay da hava kirliliğinin atmosferdeki sıcaklık değişimlerden kaynaklanabileceğini, ancak sanayi, ısınma ve trafik etkenlerinin de kirlilik değerlerini yükseltebileceğini dile getirdi.

Kaçak, merdiven altı yakıt satışının hava kalitesinde sıkıntı yaratabileceğine dikkat çeken Kınay, şu ifadeleri kullandı:

"İzmir'de yakıt denetimi yapan kurumlar var, bu denetimleri iyi yapmak gerekiyor. Ekonomik nedenlerden dolayı daha ucuz yakıta yönelenler olabilir. Ama yakıtın ucuz olması sağlık risklerini de beraberinde getirebilir. Doğal gaza geçiş, hava kalitesi açısından olumlu katkı oluşturuyor, ancak doğal gaza geçmeyen bölgelerde kullanılan yakıtların kalitesi de önemli."

Reklam
Reklam

-"Kalitesiz kömür giriyor"-

İzmir Odun Kömür Satıcıları Odası Başkanı Mustafa Düzyol ise İzmir'de son yıllarda kömür satış izin belgelerinin kontrolsüzce verildiğini, bu nedenle kaçak kömürün de yasallaştığını öne sürdü.

Geçmişte kalitesi düşük, evsel ısınmaya uygun olmayan kömürlerin ancak kaçak olarak satılabildiğini, ancak bu kömürlerin alınan izin belgeleriyle yasal olarak satılmaya başladığını savunan Düzyol, "Kontrolsüz verilen izin belgeleriyle artık kaçak kömür de yasallaştı, denetlesen ne olur. İzmir'e kükürt oranı düşük Soma kömürünün girmesi gerekiyor. Ama evsel ısınma için uygun olmayan Balıkesir ve Çanakkale bölgesi kömürleri her yerde üzerinde 'Soma' yazan çuvallarla satılıyor. İthal kömür daha sağlıklı deniyor, ama ithal kömürün içine de ucuz kömürler karıştırılıyor" diye konuştu.

-Kentsel dönüşüm ve hava kalitesi-

İzmirgaz Genel Müdürü Burçin Yandımata, kentte toplam abone sayısının 380 bin 820'e ulaştığını, konutlar için son 1 yılda 170 milyon metreküp doğal gaz sattıklarını, sanayi ve ticaret tesisleri de dahil olmak üzere doğal gaz satışında İstanbul'dan sonra ikinci sıraya yükseldiklerini belirtti.

Reklam
Reklam

Yandımata, doğal gaza geçişin hızlanmasında kentsel dönüşüm projelerinin büyük etkisinin görüleceğini, dönüşümün hava kalitesini de artıracağını söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: