Doğal ortamda yetişen ve Türkiye'de yaklaşık 50'ye yakın türü olduğu belirtilen civanperçemi (Anchusa L) bitkisinin, pek çok faydasının yanı sıra yara iyileştirici özelliğe sahip olduğunun bilindiği bildirildi.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atabay Düzenli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bitkisel ilaç olarak değerlendirilen civanperçeminin Türkiye genelinde çeşitli renklerde 50'ye yakın farklı türünün bulunduğunu söyledi.
Düzenli, civanperçeminin halk arasında bölgelere göre değişen çok sayıda isminin bulunduğunu belirterek, "akbaşlı", "binbir yaprak otu", "barsama otu", "kandil çiçeği", "tilki kuyruğu"nun bu isimlerden bazıları olduğunu ifade etti.
Bitkisel ilaç olarak değerlendirilen civanperçeminin yara iyileştirici özelliğe sahip olduğunu belirten Düzenli, bitkinin Kuzey ve Doğu Anadolu'da yetişen türlerinin bu iş için daha çok kullanıldığını da kaydetti.
Düzenli, bitkinin yara iyileştirici özelliğinin yanı sıra hemoroid ağrılarını da dindirdiğini anlatarak, şunları kaydetti:
"Civanperçeminin idrar artırıcı, iştah açıcı, gaz söktürücü, regl sancılarına iyi geldiği belirtiliyor. Bu bitkinin faydaları hakkında çok sayıda bilgi var ancak, bunların araştırılması gerekiyor. Bitkisel ilaç olarak değerlendirilen ve yara iyileştirici özelliği bulunduğu belirtilen civanperçemi ilaç olmaya aday bitkiler arasında yer alıyor. Bitkinin faydalarının tam olarak öğrenilebilmesi için kesinlikle bilimsel süzgeçten geçirilmesi gerekiyor. Bunun için de en kısa zamanda bu yönde Türkiye bitkilerini araştıran bir merkezin kurulması gerekiyor. Bu merkez tam teçhizatlı olacak ve ilgili tüm bilim dallarını temsil eden kişilerden oluşacak. Aynı zamanda da lisans üstü seviyede araştırmalara açık olacak ve olmalı."
Düzenli, bitkinin uçucu faydalı bir yağ içerdiğini, bu yağında bitkinin çiçeklerinde ve yapraklarında bulunduğunu anlatarak, "Bu organlar kurutulup, kaynatılarak kullanılıyor. Ne var ki bu yağın miktarının mevsime, yetiştiği yerin ekolojik özelliklerine ve civanperçeminin çeşidine göre değişebileceğinin unutulmaması gerek" dedi.
Civanperçeminin zararsız bir bitki olduğunu anlatan Düzenli, "Bitkisel tedavide kullanılan bu tür bitkilerin aynı kimyasal ilaçlar gibi miktarı, kullanacak kişinin yaşı, kullanım şekli çok önemli. Bu konuda vatandaşlara önerim yan etkisi olmayan, gerçekten deneme sınama yöntemi ile her şeye rağmen kabul edilmiş bu tür bitkileri kullanmaları" diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz