Doğal yöntemler ile öksürük nasıl geçirilir, evde uygulanabilecek yöntemler

Soğuk havalar ve mevsim geçişleri soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların daha çok yaşanmasına yol açar.

Bu hastalıkların sıklıkla sebep olduğu semptomlardan biri olan öksürük problemi, solunum yollarıyla boğazın temizlenmesini sağlayan bir eylemdir. Solunum yollarının hava kirliliğinden, yabancı cisimlerden ve mukustan korunmasını sağlar. Bu alanda meydana gelecek küçük bir tahriş, beyinde bulunan öksürük merkezine bir işaret gönderir. Bunun üzerine göğüs kasları öksürük yardımıyla solunum yolunu rahatsız eden tahriş edici etkenden kurtulur.

Hastalık sonrası oluşan ya da gıcık şeklini alarak rahatsız eden öksürükten evde uygulanması mümkün olan bazı doğal yöntemlerle kurtulmak mümkün. Sıcak duş, soğanlı su yöntemi, buhar banyosu, ayva yaprağı ve ıhlamur bu doğal yollardan sadece bazılarıdır.

Reklam
Reklam

Öksürük Neden Olur?

Öksürüğün birçok nedeni bulunur.

  • Grip
  • Nezle,
  • Geniz akıntısı
  • Farenjit,
  • Reflü
  • Astım
  • Akciğerin sıvı toplaması,
  • Tüberküloz
  • Kalp yetmezliği gibi bazı hastalıklar kuru öksürük oluşumuna yol açar.

Aynı zamanda bazı tansiyon ilaçlarının uzun süre kullanımı, kronik kulak rahatsızlığı ve zaman zaman psikolojik bir faktörden ötürü de kuru öksürük problemi ortaya çıkabilir.

Öksürüğü Geçirmenin Doğal Yolları

Özellikle kışın çok sık rastlanılan öksürük nöbetleri ve boğazda oluşan gıcık hissi çoğu kişiyi rahatsız eder. Öksürüğü ne keser, dendiğinde ilk olarak yapılması gereken hastanın odasının güzelce havalandırılarak nemlendirilmesidir. Hastanın bol sıvı tüketmesi için bitki çayları hazırlanabilir.

Tedavi için önce öksürüğe neden olan faktörün tespit edilmesi gerekir. Soğuk algınlığına bağlı öksürüğü geçirmek için aşağıdaki bitkisel yöntemler uygulanabilir.

Reklam
Reklam

1. Zencefil

Zencefil, hem baharat olarak toz şeklinde hem de kök halinde tüketilebilir. Doğal bir ağrı kesici olarak bilinir. Bundan dolayı çoğu zaman öksürük şurubu ve pastillerin içine eklenir. Boğazda oluşan ağrının neden olduğu tahriş ve gerginliğin yatışmasını sağlar. İçerisinde bulunan ''gingerol'' adlı madde, kuvvetli bir antioksidan ve antienflamatuar olup, vücutta oluşan iltihaplanmayla savaşır. Solunum sisteminde temizleyici bir etki yaratır.

Öncelikle zencefil, küçük parçalar oluşacak şekilde kesilir. Kesilen zencefil parçaları iyice ezilir. Biraz su eklenerek kaynatılır. Kaynadıktan sonra ocağın altı kapatılarak soğumaya bırakılır. Günde en az 3 kez tüketildiği takdirde kuru öksürüğün geçmesini sağlar. Tatlandırmak için içine bal da ilave edilebilir.

Buna ek olarak, zencefil dilimlerini çiğnemek veya göğsü zencefil yağıyla ovalamak da kuru öksürüğün giderilmesinde yardımcı olur.

2. Bal

Kuru öksürüğü ne geçirir denildiğinde akla ilk gelen en eski doğal tedavi yollarından birisi baldır. Balın içerisinde bulunan aneljezik içerik, boğazı yatıştırarak balgamın giderilmesini sağlar. Aynı zamanda içerdiği güçlü antimikrobiyal ve antioksidan içeriği sayesinde boğazda oluşan ağrıları geçirir.

Reklam
Reklam

Bir bardak ılık sütün içerisine bir miktar bal konularak içilmesi, göğüs ağrısını hafifleterek kuru öksürüğün azalmasını sağlar.

Yatmadan önce bir çay kaşığı bal yemek de, öksürüğe bağlı oluşan şikayetleri azaltır ve daha rahat uyumaya yardımcı olur.

3. Sarımsak

Sarımsak, içeriğindeki allicin denilen aktif ajanlar sebebiyle antiviral, antimikrobiyel ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bu sayede öksürüğü giderme konusunda etkili bir rol oynar. Ayrıca sarımsak, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.

Birkaç diş sarımsak, bir bardak su ile kaynatılır. Karışımın içine kaynarken bir çay kaşığı keklik otu konulur. Daha sonra ocağın altı kapatılarak soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra da biraz bal ilave edilir. Günde 2 kez tüketilmesi gerekir.

Sarımsak, karanfil yağı ve bal karışımı da solunum yollarındaki tahrişin giderilmesini sağlar.

Reklam
Reklam

4. Zerdeçal

Zerdeçal, içerisinde bulunan yüksek orandaki antibakteriyel, iltihap önleyici ve antiviral özellikteki etken maddeleri sayesinde **grip ve öksürük gibi hastalıklara neden olan viral enfeksiyonların tedavi edilmesinde etkilidir.

**

Ajovan kimyonu ve zerdeçal tozu birer çay kaşığı olacak şekilde eşit miktarda karıştırılır. Kaynayan suyun içine bu karışım eklenir. Suyun yarısı kalıncaya dek kaynatılır. Tatlandırmak amaçlı bir miktar bal da eklenebilir. Günde 3 kez tüketilmesi uygundur.

Aynı zamanda zerdeçal, ılık süte karıştırılarak da içilebilir. Kuru öksürüğe iyi gelir ve rahatlamayı sağlar.

5. Tuzlu su gargarası

Tuzlu su, kuru öksürüğe ve boğaz ağrısına iyi gelir. Tuzlu suyla yapılan gargara sayesinde mukoza zarı hücrelerindeki tuz, hücre dışında bulunan tuzu dengeleyebilmek için dışarıya akarak şişliğin azalmasına yardımcı olur.

Yarım bardak ılık suyun içerisine bir çay kaşığı tuz konularak karıştırılır. Oluşan bu karışım yudumlanarak ağza alınır. Ağızda bir müddet bekletilerek 15 saniye kadar gargara yapılır ve tükürülür. Aynı işlem bir kez daha yapılarak tekrarlanır. Sonrasında ağız temiz su ile çalkalanarak tuzdan iyice arındırılır.

Reklam
Reklam

6. Ballı turp yöntemi

Kara turpun içerisinde bol miktarda B ve C vitamini bulunur. Besin değeri yüksek olan turpun içerisindeki iyot, öksürüğe iyi gelir. Ballı turp yöntemi, öksürüğü anında kesen şeyler arasında yer alır.

Bir tane turp alınarak baş kısmı kapak gibi kesilir. Turpun içi çok derin olmamak kaydıyla biraz oyulur. Dibine küçük bir delik açılır. Hazırlanan bu turpun içine 1 ya da 2 yemek kaşığı kadar bal konularak bir bardağın içine yerleştirilir. Turpun kesilen üst kısmı kapak gibi turpun üstüne kapatılır. İçerisindeki öz suyu salması için 1 gece boyunca oda ısısında bekletilir. Bu süre içinde bardağın içine birikmiş olan ballı öz suyu içilir. Aynı turp iki kez kullanılabilir. Öksürüğün şiddetine bağlı olarak 7 ile 15 gün kadar kullanılır. Sabahları aç karnına içilmesi gerekir.

7. Karabiberli zeytinyağı

Karabiber, balgam akışının ve dolaşımın hareketlenmesini sağlar. İçerisine bal konulduğunda doğal bir antibiyotik niteliğinde olduğundan öksürüğün yatışmasına yardımcı olur.

Reklam
Reklam

Bir miktar zeytinyağı alınarak bir kabın içerisine konulur. Kabın içindeki zeytinyağı yanmayacak şekilde ısıtılır. Isınan zeytinyağının içine bir miktar karabiber eklenerek sırta sürülür. Bu karışım sırta sürüldükten sonra bir bezle iyice sırt bölgesi sarılır. Bu yöntemin öksürüğe iyi gelerek hemen kestiği bilinir.

Bir diğer uygulama şeklinde ise, 2 yemek kaşığı bal ile bir çay kaşığı karabiber bir fincana konularak karıştırılır. Üstüne kaynar su dökülüp 15 dakika kadar demlenmesi için beklenir. Demlenen bu karışım süzülerek içime hazır hale getirilir. Balgamlı öksürüğün geçirilmesinde oldukça etkilidir.