Doğalgaz krizi sona erdi

ANKARA (İHA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, vatandaşın tedirgin olmaması için belediyelerin doğalgaz tasarrufu yapın uyarısı yapmalarını engelledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, İran'ın Türkiye'ye verdiği doğalgazı kısması, Ukrayna üzerinden Türkiye'ye gelen Rus doğalgazının azalması ve Cezayir'den gelen sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) gemisinin Çanakkale'de mahsur kalması sonucu oluşan doğalgaz krizi alınan tedbirlerin ardından sona erdi. Bakanlık yetkilileri, konutların doğalgaz kullanımının 50 milyon metreküpe çıktığını belirterek, bunun 32 milyon metreküpünü sadece İstanbul'un kullandığını bildirdi. Önce konutlar olmak üzere sanayi kuruluşlarında doğalgaz kesintisi yapılmaması için çalıştıklarını belirten yetkililer, BOTAŞ'ın 'bugün kesinti yapılabileceği' yönünde sanayi kuruluşlarına gönderdiği yazının da gereğinin yapılmadığını bildirdi. Cezayir'den gelen ve 75 milyon metreküp (işlendikten sonra 150 milyon metreküp) doğalgaz taşıyan geminin dünden beri kötü hava koşullarından dolayı Çanakkale'de beklediğini belirten yetkililer, geminin bugün de geçmemesi durumunda büyük kesintilere gidilmek zorunda kalınacağını vurguladı. Günlük 18.7 milyon metreküp doğalgaz temin edilen bu geminin gelmemesi durumunda bu açığın, çok büyük kesintilere neden olacağı belirtilirken, birkaç saat içinde Marmara Ereğlisi'ndeki BOTAŞ'ın terminaline varacak olan gemi sayesinde sanayi kuruluşlarında kesinti yapılmayacağı belirtildi. Şimdilik durumun iyiye gittiği ancak kesintilerin artması durumunda yeni tedbirler alınacağı belirtilirken, dün akşamdan itibaren kesintili tarife abonelerinin ardından, kesintisiz tarife abonelerinden de kesinti yapılmaya başlandığı belirtildi. Kesintili tarife aboneleriyle yapılan anlaşma gereği bu kuruluşların kesinti dolayısıyla zarara uğraması durumunda, tazminat talep etme hakları doğuyor. Bakanlık yetkilileri de böyle bir durumun oluşması durumunda yasaların gereğinin yapılacağını belirtiyor.

Reklam
Reklam

Öte yandan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in, vatandaşların doğalgazı tasarruflu kullanmaları konusunda belediyeler tarafından uyarılmalarını önlediği de öğrenildi. Güler'in doğalgaz konusunun yoğun olarak tartışıldığı bu günlerde vatandaşı tedirgin etmemek için buna engel olduğu belirtildi.
Bugün itibariyle Türkiye'nin İran'dan alması gereken günlük 27 milyon metreküp gazın 5 milyon metreküpe kadar inmesinin ardından 11 milyon metreküpe çıkarıldı. Batı Hattı'ndan alınması gereken 42 milyon metreküp gaz da 30 milyon metreküp olarak gerçekleşirken, Mavi Akım'dan alınması gereken 24 milyon metreküp gaz 32 milyon metreküpe çıkarıldı. Cezayir'den gelen 2 LNG gemisinden 75 milyon metreküp LNG taşıyan birinci gemi Marmara Ereğlisi'ne varmak üzere iken, ikinci gemi de halen Çanakkale'de bekliyor. 2 geminin toplam LNG hacmi 150 milyon metreküp. Ancak işlendiği zaman 300 milyon metreküpe çıkıyor. Türkiye'nin günlük tüketimi ise 105 milyon metreküp civarında. Şu an itibariyle 18 adet kesintili tarife abonesi kuruluşun ve tüm yap-işlet-devret santrallarının gazı yüzde 50 oranında düşürülmüş durumda. Ayrıca Ankara bazında da herhangi bir sıkıntı olmadığı belirtiliyor.

Reklam
Reklam