Doğalgaz ve elektriğe zam var mı?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, elektrik ve doğalgaz fiyatlarında yeni yılda bir düzenleme yapılmayacağını söyledi.

Yargıtay faturasında kayıp-kaçak bedelini geri isteyen bir elektrik abonesini haklı buldu. Karar emsal teşkil edince Kayseri'de bir çok abone elektrik dağıtım şirketine başvurdu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik ve doğalgaz fiyatlarına ilişkin bir açıklama yaptı.

Yeni yılda fiyatlarda herhangi bir düzenleme düşünmediklerini söyleyen Yıldız, "1 Ocak'tan itibaren aralık ayındaki fiyatlardan kullanıma devam edilecek" dedi.

Yıldız, ocak ayında da yeni bir fiyat düzenlemesinin bulumadığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Bakanlığının 2014 yılı faaliyetlerini değerlendirdiği basın toplantısında konuşan Yıldız'a kayıp-kaçak bedellerinin iadesiyle ilgili sorular da soruldu.

'AB ORTALAMALARINDAN DÜŞÜK'

Vatandaşın 100 liralık faturasında herhangi bir değişiklik söz konusu olmadığını dile getiren Yıldız, şöyle konuştu:

"Yalnızca muhasebe ayrıştırmasının böyle bir davaya konu olmasını açıkçası doğru bulmuyorum. Önceki uygulama neyse o devam ediyor. Mahkemenin verdiği kararlar esastır. Verilmiş yargı ve tüketici hakem heyeti kararları var. Türkiye'de 21 dağıtım şirketi bölgesi var. 3 dağıtım şirketi bölgesini çıkardığımızda kayıp-kaçak oranın AB ortalamasından daha düşük olduğunu söylemem lazım, yüzde 9,4. Ama Türkiye'deki kayıp-kaçakların tamamı yalnızca Şanlıurfa'da, Diyarbakır'da, Van'da olmuyor. Türkiye'deki kayıp-kaçağın yarısı bu 3 bölgede diğer yarısı da 18 bölgede.

Bu üç bölgeyi çıktıktan sonra en fazla İstanbul, Ankara ve İzmir'de kayıp-kaçağın olduğunu görüyoruz. Yalnızca bir bölgeye isimlendirerek 'Ben doğuda ödemeyenin parasını batıda ödüyorum' demek tek başına doğru bir yaklaşım değil. Miktar olarak İstanbul'daki kaçağın miktarı daha az değil."
'OCAKTA DÜZENLEME YAPILACAK'

Reklam
Reklam

Kaçak elektrik kullanımıyla ilgili mücadelenin devam edeceğini vurgulayan Yıldız, bununla alakalı mahkemeleri rahatlatmak için bir kanuni düzenleme yapmanın uygun olacağını belirtti. Yıldız, şunları kaydetti:

"Kayıp-kaçakla alakalı bireysel başvuruları değerlendiren tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemeleri ve ondan sonraki bütün Danıştay ve Yargıtay süreçleri bireysel başvurularla beraber oluşmuştur. O yüzden ancak bireysel başvuru ve mahkeme kararları nihayetlenenlerle alakalı fiili durum söz konusudur. Bunun kurumsal bir yapı içerisinde söz konusu olamadığını bilmek lazım. Bununla alakalı kanuni düzenlemelerimiz hem yargıyı rahatlatmak adına hem daha stabil yapıyı oluşturmak adına son derece faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Bununla alakalı düzenlemeyi de ocak ayının içerisinde yapacağımızı söylemem lazım."