Doğalgaz zammı TBMM'de

Ankara (AA)- CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir ve İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek, doğalgaz zammı ile BOTAŞ'ın alacaklarını, TBMM gündemine taşıdı.

Karademir, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, BOTAŞ'ın 16 Ekimde bakanlığa ve ilgili kuruluşlara gönderdiği yazıda, "kurumun, gaz aldığı ülkelere ödeme yapacak parasının olmadığı, bankalara 1.7 milyar YTL kredi borcu bulunduğu, Elektrik Üretim A.Ş ve EGO'dan yıllardır gaz bedelinin tahsil edilemediği, dış borçlar ödenemezse kışın ciddi doğalgaz krizi yaşanabileceğinin" açıklandığını belirtti.

Reklam
Reklam

BOTAŞ'ın yaşadığı bu darboğazın yeni bir doğalgaz krizine neden olmaması için Hükümetin aldığı önlemleri öğrenmek isteyen Karademir, önergesinde şu sorulara yer verdi:

"Konutlarda yüzde 5.8, işyerlerinde yüzde 5.4 oranında yapılan zam, bazı AKP'li belediyelerin ve bazı kamu kurumlarının BOTAŞ'a borçlarını ödememelerinin bir sonucu mudur? BOTAŞ'ın iflasın eşiğine gelmesi, kamunun enerji şirketlerinin 11 milyar YTL katma değer ürettiklerini övünerek açıklayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Güler'in yanıltıldığını ya da yanlış bilgilendirildiğini mi gösteriyor? AKP'li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, hangi gerekçe ve
yasal dayanakla, BOTAŞ'a olan borçlarını ödememektedir?"