ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran dönüşü uçakta yaptığı açıklamada, CHP'nin, Meclis'in olağanüstü toplanması önerisine destek verdiklerini söyledi. Erdoğan ayrıca, İran'la yapılan doğalgaz görüşmeleri konusunda siyasi irade olarak karşılıklı bakış açıklarının olumlu olduğunu kaydetti.
Başbakan Erdoğan, Tahran dönüşü "Adana" uçağında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İran'la doğazgaz konusunda yürütülen görüşmelerle ilgili bir soruya Başbakan Erdoğan, "Doğalgaz konusunda siyasi irade olarak karşılıklı bakışlarımız olumlu, fiyat noktasında olumlu bir yaklaşım var. Bu fiyatın yanında bizim daha başka beklentilerimiz var. Onun için arkadaşlarımızın görüşmelerini belirlenen siyasi çerçeve içinde yürütmesini istiyorum. Ondan sonra da atılması gerek adımları atacağız" şeklinde yanıt verdi.
CHP'nin, TBMM'nin olağanüstü toplanması önerisi konusundaki tavrının sorulması üzerine Başbakan Erdoğan, "Bu tür olağanüstü toplantılarda toplanma nedeni olan maddenin dışında herhangi bir gündem görüşülemez. Ama biz olaya şuanda şahsi kanaatimi söylüyorum; CHP'nin bu talebine karşı değiliz. Destek vereceğiz ve meclisin toplanmasını sağlayacağız" diye konuştu.
Erdoğan, "İran, PKK'yı açık olarak terör örgütü kabul etti mi?" yönündeki soruya "Kabul etmekle kalmadı, ayrıca 'hangi ad altında kurulacak olursa olsun bizim için terör örgütüdür' dedi" yanıtını verdi.
Irak'la ilgili bir soru üzerine Başbakan Erdoğan, Kuzey Irak'taki konularda aynı düşünceleri İran'ın da Türkiye ile paylaştığını belirterek, "Bunun kesinlikle temini noktasında Irak'ın tüm yer altı zenginliklerinin Irak'a ait olması ve mevcut geçici hükümetin desteklenerek, Irak'ın yöneticilerinin kendi içlerin seçilmesini sağlamak gerekiyor. Şuanda lojistik desteği biz BM İnsani Yardım Komisyonu'yla da müşterek olarak yürütüyoruz" dedi.
Erdoğan, "ABD'nin, İran ile Türkiye arasında süren doğalgaz görüşmeleri konusunda tavır koyduğu iddialarıyla ilgili İranlı muhataplarınız ne düşünüyor?" sorusuna şu şekilde yanıt verdi:
"ABD'nin, aslında bize gelmiş herhangi bir yazısı söz konusu değil. Bunların hepsi dedikodu olarak yazılı ve görsel medyada okuyup, dinledikleriniz. Biz sadece Türkiye Cumhuriyeti olarak, partimizin programındaki gibi, komşu ülkelerle kopukluğun giderilmesi ve bir an önce ekonomik, siyasi ve ticari ilişkilerimizin kuvvetlendirilmesi vaadimizi yerine getiriyoruz. Dünya ülkelerinin birçoğunun İran'da yatırımları var. Bu ülkeler nasıl yatırımlarını yapıyorsa, Türkiye'nin de komşu ülkelerle karşılıklı bölge barışına da destek verecek şekilde bu adımları atması gereğine inanıyoruz. Kaldı ki derin bir tarihe sahip olan iki ülke var. Ülkemizin menfaatlerini düşünmek zorundayız. Bu da 70 milyonun bizim üzerimize yüklediği bir sorumluluktur. Bundan kaçmamız mümkün değil. Attığımız adım sadece milletimizin çıkarı içindir. Herhangi bir ülkeyle herhangi bir sıkıntının doğmasına yönelik değildir."
Sakarya'daki tren kazasıyla ilgili raporların Meclis'in toplanmasının ardından tamamlanacağının belirtilmesi üzerine Başbakan Erdoğan, "Raporlar daha sonra gelecek. Biz hükümet olarak atacağımız bazı adımlar vardır. Bunları o bilirkişi raporlarına göre yapacağız" dedi.