"Doğalgazı verimli kullanın"

Doğalgaz ile çalışan cihazlar, işletme maliyetlerini azaltır. Çünkü doğalgaz, diğer yakıtlara oranla en ucuz ve verimli olanıdır. Bununla birlikte, doğalgazın verimli kullanılabilmesi için bazı kurallara uymak gerekir.

Doğalgaz abonelerinin, ısıtma maliyetlerini azaltmak için uzmanların önerilerine kulak vermeleri gerekiyor. Bunlardan biri, ısı kaybının yüzde 20'yi bulduğu çatı izolasyonuyla ilgili. Uzmanlar, yetersiz çatı izolasyonunun uygun şekilde yaptırılması gereğine dikkat çekiyor. Sistemlere zaman ayarlı termostat monte ettirildiğinde veya zaman ayarlı termostatı bulunan cihazlar kullanıldığında gaz tüketiminin optimize olacağını belirten uzmanlar, kapı ve pencerelerin yeniden yaptırılırken izoleli malzemelerin tercih edilmesi gerektiğini bildiriyor.

Reklam
Reklam

Konutlardaki tüm ısı kaybının yüzde 15'inin pencere ve kapılardan olduğunu vurgulayan uzmanlar, mevcut izolesiz kapı ve pencerelerin kenarlarındaki boşlukların pencere süngeri ile kaplanması gerektiğini kaydediyor. Uzmanların diğer önerisi ise şöyle:
"Doğalgaz sobası kullanıyorsanız, soba filtrenizi, cihazı kullanmaya başladığınız mevsime girdikten sonra her ay kontrol ediniz, gerekiyorsa değiştiriniz."

PERDELİ TASARRUF Termostatın, bir günden fazla evden uzak kalınacaksa kapatılması gerektiğini ifade eden uzmanlar, sıcaklığın içeride kalması için geceleri perdelerin örtülü olmasının büyük enerji tasarrufu sağladığına dikkat çekiyor. Uzmanlar, soğuk havalarda sıcaklığı içeride tutmak için duvar veya pencere klimalarının dış havayla temas eden bölgelerinin engellenmesi gerektiğini de belirterek, tüm ısı kayıplarının yüzde 10'unun, yeniden ısıtılmak zorunda olan hava hareketlerinden dolayı gerçekleştiğini hatırlatıyor. Uzmanlar, aboneleri, bacalı veya bacasız tipte doğalgaz cihazlarının bulunduğu ortamlarda bulunması zaruri olan 100 santimetre kare net geçişli havalandırma menfezinin kesinlikle kapatılmaması konusunda da uyarıyor.

Reklam
Reklam

VERİMİ YÜKSEK CİHAZ TAVSİYESİ Radyatörlerin mobilya ve benzeri eşyalar ile engellenmemesi ve kapatılmaması gerektiğini bildiren uzmanlar, doğalgaz tüketim cihazı satın almak istendiğinde verimi yüksek olanın tercih edilmesini öneriyor. Pişirme ocağının ısınma amaçlı kullanılmaması gerektiğini ifade eden uzmanlar, bulunulan ortamın konfor şartlarına uygun olarak ısınma cihazının ayarlanması gerektiğini kaydediyor. Bacalı cihazların dolapların içerisine yerleştirilmemesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bu durumun, cihazların ortamdan yanma havası almasını engellediğini ve yanma veriminin düştüğünü bildiriyor.

TERMOSTATIN AYARI 50 DERECE Uzmanlar, sıcak su elde edilirken bazı hususlara dikkat etmekle de masrafın azalacağını belirtiyor. Uzmanlara göre, termostatın normal ayar derecesi 50 santigrat olmalı. Aşırı sıcak su, sadece fazla enerji tüketmiyor, aynı zamanda insan cildi için yanık tehlikesi riski oluşturuyor.
Su ısıtma kontrol vanasının pilot konumuna getirilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, "Eğer evden bir hafta veya daha fazla uzak kalacaksanız, kapatınız. Elle bulaşık yıkarken soğuk su ile durulama yapınız, bulaşık makinesinde yıkama yapıyorsanız, tam dolu olarak çalıştırınız. Sıva üstünden döşenmiş sıcak su borularının yalıtımını yapınız. Yeni bir su ısıtıcısı alırken, enerji verimi yüksek modelini tercih ediniz" önerisinde bulunuyor.

Reklam
Reklam

FIRIN KAPAĞINI AÇMAYIN
Uzmanlar, ocak veya fırının verimli kullanılmasıyla ilgili olarak da şunları kaydediyor:
"Eğer pişirme tarifinde belirtilmiyorsa, fırınınızda ön ısıtma yapmayınız. Fırın kapağını yemek pişirirken açmayınız. Üst yakıcı alevini, tencere veya tavanızın boyutu kadar açınız. Pişirme başladıktan sonra yavaş yavaş kaynatınız. Zaman ve sıcaklık talimatlarına uyarak pişiriniz. Kullanılmayan ocak brülörlerini (gözlerini) kapatınız. Pişirme esnasında yemek kaplarını kapalı tutunuz."

Anahtar Kelimeler: