Doğanbaş’tan Çifte Kitap Hazırlığı

Amasya Müzesi’nde görevli sanat tarihçisi Muzaffer Doğanbaş, “Amasya Türbeleri ve Ziyaretgahları” ile “Amasya’da Sancakbeyliği Yapmış...

Amasya Müzesi’nde görevli sanat tarihçisi Muzaffer Doğanbaş, “Amasya Türbeleri ve Ziyaretgahları” ile “Amasya’da Sancakbeyliği Yapmış Osmanlı Şehzadeleri” başlıklı iki kitap hazırlığında olduğunu söyledi.

Şehzadeler Şehri olarak tanınan Amasya’nın geçmişte yaklaşık 100’e yakın veli’nin de yaşayıp türbelerinin de bulunduğundan dolayı ‘Veliler Şehri’ ünvanına da sahip olduğunu belirten Doğanbaş, “Diğer şehirlerde de veli’ler bulunmuş. Ama Amasya’nın farkı buradaki zat’lar kendi alanlarında çok önemli zat’lar. Mesela Pir İlyas. Halvetilik açısından bir numaralı kişi. Kastamonu’da Şaban-ı Veli Hazretleri var. Halvetidir ama Pir İlyas’ın pozisyonunda değildir. Rivayete göre Timur’un Amasya muhasarası zamanında sorduğu 10 soruya doğru cevap verdiği için bir anlamda Amasya’nın manevi mimarı, manevi kurtarıcısı durumuna gelmiştir. Bu kişiliği bir kitapta da, beş kitapta da anlatabiliriz. Ama hakkında hiçbir kitap yok” dedi.

Reklam
Reklam

Şehirde Halifet Gazi, Kurtboğan, İğneci Baba, Mir Hamza, Pir Hamdullar Efendi, Baba İlyas Horasani çok önemli bir zatlara ait türbelerin olduğunu da anlatan Doğanbaş, “Baba İlyas Horasani Anadolu’daki bütün tarikatları etkilemiş bir zat. Türbesi Amasya’da. Bunu kimse bilmiyor. Şadgeldi Paşa ise Türk milliyetçiliğinin babasıdır. Moğol hükümranlığına başkaldırmış birisidir. Yani Karamanoğlu Mehmet Bey’in Amasya’daki versiyonudur” diye konuştu.

Aralarında Fatih Sultan Mehmed, II. Bayazıd ve Şehzade Mustafa gibi padişah ile şehzadelerin Amasya’da valilik yaptıklarını ve Amasya’yı yöneten şehzadelerle manevi mimarlar arasında da güçlü bir bağ olduğuna değinen Muzaffer Doğanbaş, “Amasya’da şehzadelik yapmış diyorlar. Şehzadelik bir kurum değil ki. Şehzadelik, babasından, anasından aldığı bir unvan. Padişahın oğlu ‘Şahzade’ demek. Şehzadeler nerde, nasıl yaşarlarmış. 24 saatleri nasıl geçirmişler. Bunlar Osmanlı kaynaklarında var. Ben daha önceden yapılmış sınırlı çalışmaları araştırıp, var olanları bir araya getirmeye çalışacağım” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Son olarak Merzifon’da yaşayan Piri Baba’nın velayetnasi adlı çalışmayı kitaba dönüştürdüğünü, il genelindeki türbe ve ziyaretgahlar hakkında 20 yıllık detaylı çalışmalarının toplanacağı “Amasya Türbeleri ve Ziyaretgahları” başlıklı kitapla “Amasya Sancakbeyliği yapmış Osmanlı Şehzadeleri” adlı kitabı Amasya tarihine kazandırmayı planlayan sanat tarihçisi Doğanbaş, yayınlara sponsor desteği aradığını da kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: