Doğanın Başka Bir Tatlış Armağanı: Kızıl Pandalar!

Pandaların tatlılıklarından şüphemiz yok elbette... Koca popoları üşengeçlikleri ve siyah beyaz görüntüleriyle içimizi ısıtıyorlar. Ancak adı panda olup Ailuropoda melanoleuca ailesiyle hiç bir bağı olmayan kızıl renkli pandalar da doğada var. Şimdi hep birlikte onların gizemli doğasına bakalım!

Kimdir necidir bu Kızıl Pandalar?

Tatlılıkları ve uyuşukluklarıyla her ne kedar alıştığımız pandalara benzeseler de maalesef o aileden gelmiyorlar. Red panda/lesser panda/kızıl panda/küçük panda gibi isimleri bulunan bu canlıları bilim insanları yaklaşık 10-15 yıl önce sınıflandırabildiler. Taksonomik olarak evrim ağacının Arctoidea alt sınıfında bulunan kızıl pandalar, ayılar, yüzgeçayaklılar (deniz aslanı, fok, mors), rakunlar ve porsuklarla (gelincik, kokarca, su samuru) gibi canlılarla aynı sınıftalar.

Reklam
Reklam

2000'den sonra yapılan araştırmalarla kızıl pandaların rakunlar ve ayılarla akraba olmadığı anlaşıldığı gibi habibatlarında da oldukça değişiklikler saptandı. En basitinden arka bahçenizden bir rakun yerine kızıl pandanın çıkması daha olası bir durum. Hem et yiyorlar hem ot yiyorlar

Pandaların ortak özelliği kuşkusuz hem etçil hem de otçul olmaları. Ne kadar etçil görünseler de aslında çoğu otçul olarak takılıyor diyebiliriz. Genelde bambuyla beslenen kırmızı pandaların sıklıkla elma yemesi de gözlemcilerden kaçmamış. Ayrıca buldukları zaman kuş ve yumurtayla da besleniyorlar.

Hatta videosunu da böyle bırakalım :)

Tatlı da seviyorlar

2009'da yayınlanan Katılım Dergisi'nin bir makalesinde Kızıl Pandaların yapay şekerleri çok sevdiğine dair makaleleler bulunuyordu. Makaleye göre bilim insanları kornivor türü için kapların birine doğal su, diğerine doğal tatlandırıcılı su ve yapay tatlandırıcılı su konulmuş. Kızıl panda ise bu sulardan yapay olanını seçmiş. Sonuç olarak kızıl pandalar neotam, sukraloz ve aspartam adlı yapay tatlandırıcılara bayılıyorlar!

Reklam
Reklam

Ayrıca Primatlar hariç şekerin tadını alabilen tek memeli olma özelliği de taşıyorlarAraya kaynayabiliyorlar!

Tüyleri sayesinde Kızıl Pandalar rakun ve benzeri birçok hayvana benzediği için genelde araya kaynayabiliyorlar.Bu sayede yırtıcılardan da kurtulma şansları oluyor. Konuma göre isimleri de değişebiliyor

Kızıl Pandaların ismi Nepal'den Avrupa'ya birçok farklı isimlerle anılıyor. Kar iklimini seviyorlar

Oldukça sosyal olan bu hayvanların en büyük zevklerinden biri de karda oynamak

Ama bu tatlışların nesilleri tükeniyor :(

Habitatlarının yok olmasıyla kızıl pandaların nesli maalesef gün geçtikçe tükeniyor. Şu an bilinen 40 adet Kızıl Panda Himalayalar'daki Langtang Ulusal Parkı'nda yaşıyor.

Cnm sence umurumda mısın?

Her ne olursa olsun bu sevimli hayvanların nesillerinin tükenecek olması can sıkıcı. Şu tatlılığa bakın

Her hayvan gibi karınlarının sevilmesinden aşırı hoşlanıyorlar