Doğru ye, sağlıklı beslen, mideni kurtar

Değişen beslenme alışkanlıkları, kanserin midedeki yerini de cerrahi tedavisini de değiştirdi. Şimdi kanser, midenin üstünde...

Değişen beslenme alışkanlıkları, kanserin midedeki yerini de cerrahi tedavisini de değiştirdi. Şimdi kanser, midenin üstünde görülüyor ve alınmasına yol açıyor. Prof. Dr. Sinan Ersin, eskiden daha çok midenin altında yerleşen kanserin, beslenme alışkanlıklarının değişmesine bağlı olarak üst bölümünde görülmeye başladığını belirterek, “Eskiden midenin üçte ikisini alıyorduk, kalan kısım işlevini görüyordu. Artık tamamını alıyor ve mideyi kurtaramıyoruz. Az gelişmiş ülkelerde ise kanser, eskisi gibi midenin alt bölümünde görülüyor, çünkü hazır gıda değil, daha doğal yiyeceklerle besleniyorlar.” dedi.
Prof. Dr. Ersin, insanların tuvalet alışkınlıklarındaki değişikliklere gösterdiği dikkati ve özeni beslenme alışkanlıklarına göstermediğini vurgulayarak, “İnsanlar, beslenme alışkanlığındaki değişiklikliklerin ya farkına geç varıyor ya da çok önemsemiyorlar. Oysa bunlar, bir hastalığın habercisi olabilir. Yemek seçenekleri çok olduğu için belki birinden vazgeçip diğerine geçiyor, değişiklikleri fark edemiyor. Oysa midedeki değişikliklerin de başlangıcı olabilir. Kilo kaybı çok ilerleyene kadar önem vermiyor buna. Halbuki bir gün tuvalete çıkamasa hemen çözüm arayışına giriyor.” şeklinde konuştu.
Sofra kültürünün özellikle gün içinde aranmadığını, hızlı yemenin ön plana çıktığını belirten Ersin, bunun yanısıra sıcak yendiğine de dikkat çekerek, bunların da en başta reflüyü tetiklediğini söyledi: “Yiyeceklerin sıcaklığının düşürülmesi gerekir. Çok sıcak çay içiyoruz. Elimize dökülse yakar ama midemize, yemek borumuza döküyoruz. Hücreler için zararlı, reflü için riskli. Beslenme alışkanlığımız da doğaldan fast food’a kaydı. Fast food denen şeyler, zaten ya kızartma ya da direkt ateşe maruz kalmış yiyecekler. Bir taraftan yüksek kalorili oldukları için kilo almamızı sağlıyorlar. Aşırı kilo da kanser açısından risk faktörü. Onun dışında hazır gıdalar, raf ömrü uzun olsun diye pek çok koruma faktörü içeren yiyecekler, yine koruma amaçlı yüksek oranda tuz içeren pastırma ve sucuk gibi şarküteri ürünleri, ev salçası, turşu, tütsülenmiş ve tuzlanmış balıklar, mide kanseri açısından riskli yiyecekler. Ailesinde ve birinci, ikinci derece akrabalarında mide kanseri olanlarda, taze meyve ve sebzeden fakir beslenme de bir risk. Genetik kadar çevre faktörleri de mide kanserinde önemli. Risk grubundakiler, endoskopi yaptırmalı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz