"Doğu Anadolu Bölgesi Hayvancılık Çalıştayı" Başladı

Bölge hayvancılığının sorunları ve çözüm önerilerinin ele alınacağı "Doğu Anadolu Bölgesi Hayvancılık Çalıştayı" Bingöl'de başladı.

Bölge hayvancılığının sorunları ve çözüm önerilerinin ele alınacağı "Doğu Anadolu Bölgesi Hayvancılık Çalıştayı" Bingöl'de başladı.

Kalkınma Bakanlığı Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nca Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nde düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan Vali Yardımcısı Mehmet Alper Çığ, bölge hayvancılığının gelişmesi için yapılan çalışmalara ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, gelişmekte olan ülkelerin en büyük problemlerinden birinin kırsaldan kentlere yaşanan göçün sonunda kırsal kalkınmanın gerilemesi olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Çığ, Türkiye'de de 1980'li yıllardan itibaren benzer durumun yaşanarak kırsal nüfusun kent nüfusunun gerisinde kaldığını ifade ederek, şöyle dedi:

"Kırsal nüfusun azalması kısa zamanda ülkenin hayvan varlığının azalmasına neden olmuştur. Bu durumdan da anlaşılacağı gibi ülkemizin en önemli meselelerinden biri hayvancılıkla doğrudan ilintili olan kırsal kalkınmayı büyük bir hızla gerçekleştirebilmektir. Kırsal kalkınmanın geliştirilebilmesi için de yerel kaynaklar harekete geçirilerek tarım ve gıda sektörlerinin modern ve rekabetçi bir yapıya kavuşturulması, kırsal nüfusun yerinde kalkınarak ülke refahından pay alması son derece önemli" dedi.

-"Doğu Anadolu'da hayvancılığın kalbi Bingöl'de atıyor"-

Çığ, geniş ve kaliteli meralar ile çayırlara sahip Doğu Anadolu Bölgesi'nin hayvancılığa elverişli ve potansiyeli yüksek bir coğrafya olduğunu ifade ederek, bu potansiyelin ortaya çıkarılarak hayvancılık sektörünün mevcut durumunun analizlerle ele alınmasının önemli olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

"Doğu Anadolu'da hayvancılığın kalbi Bingöl'de atıyor" diyen Çığ, çalıştayda yapılacak tüm konuşma, tartışma ve önerilerin hayvancılığın aksayan yönlerine olumlu katkı yapacağına inandığını söyledi.

DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, çalıştayı düzenlemekteki amaçlarının bölge hayvancılığının gelişmesine katkı sunmak olduğunu belirtti.

Çalıştay kapsamında 7 alt çalışma grubu oluşturmayı uygun gördüklerini ifade eden Demir, "Çalıştay süresince çalışma grupları sizlere sunulacak. DAP idaresindeki ilk faaliyet toplantısı Bingöl'e nasip oldu. Bu bir ayrıcalıktan değil, kış sezonu nedeniyle Erzurum'da otellerin dolu olması ve yeterli altyapının olmamasından dolayı çalıştayı burada yapmayı uygun gördük" diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sedat Ildız ise hayvancılığın ülke ekonomisini geliştiren, birim yatırıma yüksek katma değer sağlayan sektörlerin başında geldiğini ifade ederek, bölgede hayvancılık sektörünün mevcut durumunun ele alınması, bölgenin ihtiyaçları ve potansiyelinin belirlenmesi, bölgede en fazla istihdam sağlayan sektörün sürdürülebilirliği açısından çalıştayın önemli olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

-"Bölgede hayvancılık son 30 yılda geriledi"-

Ildız, Doğu Anadolu Bölgesi'nin, Türkiye'nin tarım ve hayvancılık sektörü içerisinde hayvancılık açısından önemli bir potansiyel barındırdığını vurgulayarak, şöyle dedi:

"İlimizde geçen yılın verilerine göre 105 bin büyükbaş, 437 bin küçükbaş hayvan, 94 bin de arı kolonisi varlığı, 4 milyon 320 bin dekar da çayır ve mera arazisi mevcut. Bu mera büyüklüğünün Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu göz önüne alınacak olursa ilin bölgedeki hayvancılık için ne denli önemli olduğu anlaşılacaktır. Bölgenin hayvan yetiştiriciliğindeki en önemli sorunlarının başında yem maliyetlerinin yüksekliği geliyor. Bölge ikliminin yem bitkisi üretimine uygun olması, hayvancılığın bölgede gelişmesine katkıda bulunurken, kışların uzun ve sert geçmesi, çayır ve meraların uzun süre karla kaplı olması hayvanların ahırda kalma süresini artırmaktadır. Bölgede hayvanların beslemesi ile ilgili sorunların çözümüne yönelik çayır ve meraların ıslahı ve yönetim sistemlerinin geliştirilmesine ilişkin destek programları ile yem bitkileri ve silaj üretimi için yerel kaynakları harekete geçirecek projelere destek verilmesi elzemdir."

Reklam
Reklam

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş da, Bingöl'de küçükbaş hayvan varlığının azaldığını ifade ederek, kentteki lokantaların küçükbaş hayvan eti bulamadıkları için yemeklerde büyükbaş hayvan eti kullandıklarını söyledi.

Prof. Dr. Baydaş, "Bingöl'de küçükbaş hayvancılık yok olma noktasına geldi. Küçükbaş hayvan sayısındaki bu düşüş, büyükbaş hayvan sayısında artışa yol açmış mı diye baktığımızda büyükbaş hayvan varlığında da benzer bir şekilde azalma olduğunu görüyoruz. Özetle bölgede hayvancılık son 30 yılda azaldı" diye konuştu.

Muhabir: Abdullah Çelik-Naim Boşkut / Sema Kaplan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz